Mensen met taaislijmziekte (cystic fibrosis, CF) in Nederland worden steeds ouder

Dit blijkt uit de Nederlandse CF Registratie, een rapport dat de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) jaarlijks publiceert.

In het nieuwe rapport met gegevens van vrijwel alle 1550 mensen met CF in Nederland is te zien dat:  

-  het aantal 50-plussers met CF ieder jaar toeneemt (114 in 2019 ten opzichte van 109 in 2018)

-  de laatste jaren minder mensen met CF overlijden (5 in 2019 ten opzichte van 8 in 2018)

-  de helft van de mensen met CF die overlijden ouder is dan 45 jaar (in 2019, in 2009 was dit 30 jaar)

Dit betekent dat de levensverwachting voor mensen met CF steeds verder stijgt. 

Meer gegevens over mensen met CF zijn te vinden in een infographic en het volledige rapport:
https://ncfs.nl/onderzoek-naar-taaislijmziekte/cf-registratie/

Over CF en de NCFS
Er zijn op dit moment ongeveer 1550 mensen met CF in Nederland, waarvan twee derde volwassen is. CF is een stofwisselingsziekte waarbij organen, zoals longen en darmen, worden aangetast. Deze ziekte is erfelijk en (nog) niet te genezen. De gemiddelde levensverwachting voor mensen met CF is slechts 45-50 jaar. Er zijn hoopvolle ontwikkelingen op het gebied van nieuwe medicijnen die de oorzaak van CF aanpakken. Bijna de helft van de mensen met CF gebruikt een dergelijk medicijn. De NCFS zet zich in voor een langer en beter leven voor alle mensen met CF.

Dankzij giften kan de NCFS zich inzetten voor mensen met CF door het geven van voorlichting, mogelijk maken van lotgenotencontact en belangenbehartiging. Daarnaast verbetert de NCFS de kwaliteit van zorg en draagt zij bij aan wetenschappelijk onderzoek, zodat CF in de toekomst niemand meer belemmert.  

Over de Nederlandse CF Registratie
De Nederlandse CF Registratie bestaat uit gepseudonimiseerde gegevens van mensen met CF. Elk jaar verzamelt en analyseert de NCFS de gegevens uit alle zeven ziekenhuizen met CF-centra. De registratie draagt bij aan een meetbare verbetering van de zorg en behandeling van mensen met CF.  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NCFS /
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NCFS
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Mensen met taaislijmziekte worden steeds ouder
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 22 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!