LUMC gaat model voor longblaasjes ontwikkelen waarmee longschade beter in beeld kan worden gebracht

De kwaliteit van leven van patiënten met chronische longaandoeningen als astma, COPD en longkanker kan en moet beter. Het Nederlandse consortium Precisie geneeskunde voor meer zuurstof (P4O2) gaat daarom onderzoek doen naar fundamentele verbeteringen in preventie en behandeling van longziekten.

De kliniek van de afdeling Longziekten van het LUMC is als partner betrokken bij het P4O2-onderzoek, dat wordt aangevoerd door Amsterdam UMC. Voor het onderzoek heeft het consortium in totaal 14,5 miljoen euro ontvangen, mede afkomstig van Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland).

Schade aan longblaasjes nabootsen
Onderzoekers van de afdeling Longziekten in het LUMC richten zich binnen het consortium op het ontwikkelen van een nieuw celkweekmodel. Hierbij proberen ze de complexe omgeving van schade aan longblaasjes (emfyseem) goed na te bootsen. Deze zogenoemde Long-Chip modellen maken gebruik van uit stamcellen verkregen longcellen. Deze cellen worden ingezet om biomarkers en farmacologische therapiestrategieën te identificeren en te valideren die binnen het consortium worden toegepast.

“Het is een ongelofelijke spannende uitdaging om op microniveau longblaasjes na te bootsen in het laboratorium. Dat doen we met een model waarbij ook de effecten van ademhaling op de longblaasjes zo goed mogelijk worden nagebootst”, vertelt onderzoeker Anne van der Does. “We verwachten zo weer een stap dichterbij te komen tot een betere vertaling van het onderzoek naar de longen van onze patiënten.”

Binnen de eerder aangekondigde COVID-19 extensie van het project is de kliniek van de afdeling Longziekten betrokken bij het in kaart brengen van mogelijke longschade specifiek gericht op COVID-19 patiënten.

Meer weten over het onderzoek? Lees dan het persbericht over het consortium van Amsterdam UMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: LUMC gaat model voor longblaasjes ontwikkelen waarmee longschade beter in beeld kan worden gebracht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 25 feb 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!