In plaats van dierproeven gebruikt de groep oogweefsel dat opgekweekt wordt uit stamcellen van serosapatiënten.

De onderzoeksgroep van prof. Camiel Boon (Oogheelkunde) heeft van ZonMw een subsidie van 200.000 euro ontvangen voor dierproefvrij onderzoek naar serosa. Dit is een vorm van acute slechtziendheid die met name bij mannen van jonge tot middelbare leeftijd voorkomt. In plaats van dierproeven gebruikt de groep oogweefsel dat opgekweekt wordt uit stamcellen van serosapatiënten.

Boon en arts-onderzoeker drs. Elon van Dijk gaan ziekte-veroorzakende corticosteroïden toedienen aan het oogweefsel. Dit doen ze in nauwe samenwerking binnen het LUMC met de afdelingen Endocrinologie (prof. Onno Meijer), Vasculaire Heelkunde (prof. Paul Quax) en Humane Genetica (prof. Sylvère van der Maarel). De effecten van deze medicijnen moeten meer inzicht geven in de oorzaak van serosa en resulteren hopelijk in aanknopingspunten voor betere behandelmethoden voor serosapatiënten. Dankzij deze methode is het niet nodig om proefdieren in te zetten.

Oogweefsel
Het gekweekte oogweefsel bestaat uit vaatvlies-bloedvatcellen die zijn gemaakt uit stamcellen van serosapatiënten. Het kweken van dit weefsel gebeurt in samenwerking met de afdeling Anatomie en Embryologie (prof. Christine Mummery). Daarnaast gebruikt de onderzoeksgroep celmodellen van bloedvatcellen die komen uit het vaatvlies van donorogen van overledenen. Op deze cellen worden geavanceerde genetische technieken toegepast.

Meer kennis met minder dieren
In het verleden hebben verschillende onderzoeksgroepen onderzoek gedaan naar serosa met behulp van dierproeven. Net als het LUMC streeft ZonMw naar verfijning, vervanging en vermindering van dierproeven. De subsidie die Boon en Van Dijk hebben ontvangen, komt uit het ZonMw-programma ‘Meer Kennis met Minder dieren.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: ZonMw-subsidie voor dierproefvrij onderzoek naar slechtziendheid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 07 feb 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!