1,8 miljoen mensen gebruikten(15%) chronisch vijf of meer middelen

Ongeveer 12 miljoen mensen kregen in 2020 een receptplichtig geneesmiddel in een openbare apotheek. Van deze apotheekbezoekers gebruikten 1,8 miljoen mensen (15%) chronisch vijf of meer middelen. Zij dragen hiermee het label zorgintensief. De gemiddelde leeftijd van deze groep is 70 jaar. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Apotheekbezoekers kunnen op basis van hun geneesmiddelengebruik worden onderverdeeld in drie groepen: zorgintensieve, chronische en incidentele patiënten. Zorgintensieve of polyfarmaciepatiënten gebruiken chronisch vijf of meer middelen uit verschillende therapeutische groepen (ATC3-niveau).

Van chronisch gebruik is sprake als meer dan drie keer per jaar hetzelfde geneesmiddel wordt verstrekt of als minimaal één keer een hoeveelheid wordt verstrekt voor een gebruiksduur van negentig dagen of meer. Chronische patiënten gebruiken ook langdurig geneesmiddelen, maar uit niet meer dan vier verschillende therapeutische groepen.

Chronische zorg
Vanwege een daling in het aantal eerste uitgiftes in coronajaar 2020 daalde het aantal incidentele patiënten. De groep patiënten die intensieve zorg nodig heeft, bleef op hetzelfde niveau als het jaar ervoor en het aantal chronische patiënten nam licht toe. Hiermee stegen hun aandelen naar respectievelijk 15% en 49% van het totale aantal apotheekbezoekers. In 2019 was dit nog 14% en 47%.

De gemiddelde leeftijd van zorgintensieve patiënten bedraagt 70 jaar. Naarmate iemand ouder wordt, neemt de kans toe dat hij langdurig meerdere verschillende geneesmiddelen naast elkaar gaat gebruiken.

In 2020 gebruikten zorgintensieve patiënten geneesmiddelen uit gemiddeld zeven therapeutische groepen langdurig. Vier van deze groepen werden gebruikt door meer dan de helft van de zorgintensieve patiënten. Het gaat om maagzuurremmers (73%), cholesterolverlagers (63%), antithrombotica (62%) en bètablokkers (52%).

Provincie
Het aandeel zorgintensieve patiënten verschilt per apotheek. Dat is goed te zien in de figuur waar alle wijkapotheken gesorteerd staan op het aandeel zorgintensieve patiënten. Deze verschillen komen ook terug op provinciaal niveau, waarbij het aandeel het hoogste is in vergrijsde provincies als Limburg en Drenthe en het laagste is in jonge provincies als Noord-Holland en Utrecht.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: 1 op 7 patiënten is zorgintensief
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 02 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!