De samenwerkingsovereenkomst tussen een tiental GGZ partners voor Zuid-Limburg voorbeeld voor Nederland

Met de ondertekening op 22 november van de samenwerkingsovereenkomst tussen een tiental partners in de GGZ is een belangrijke stap gezet richting een geheel nieuwe vorm van geestelijke gezondheidszorg in Zuid-Limburg. In diverse proeftuinen wordt vanaf 2018 vorm en inhoud gegeven aan zogenoemde De Nieuwe GGZ.

De zorg voor mensen met psychische problemen in Zuid-Limburg is goed maar er zijn verbeteringen mogelijk. Niet altijd krijgt iedereen de zorg die op dat moment nodig is en afstemming tussen de verschillende zorgdisciplines en organisaties kan beter en effectiever. Ook is geconstateerd dat de GGZ en daarmee de psychiatrische patiënt nog te veel buiten de maatschappij staat en vooral vanuit een medisch model wordt benaderd. Daardoor wordt onvoldoende appèl gedaan op de gezonde kant van het individu en zijn of haar maatschappelijke en sociale omgeving. Om los te komen van die beperkende benadering wordt in Zuid-Limburg De Nieuwe GGZ ontwikkeld. Om dat vorm en inhoud te geven gaan de betrokken instellingen een samenwerkingsverband  aan.

De Nieuwe GGZ
Het uitgangspunt van De Nieuwe GGZ is dat de cliënt centraal staat en de hoofdrol speelt in het persoonlijk herstelproces. Belangrijke basis is het concept Positieve Gezondheid. Gezondheid wordt daarin niet louter opgevat als het (volledig) vrij zijn van gezondheidsklachten, maar vooral ook als het vermogen om met problemen in het leven om te gaan. De nieuwe benaderingswijze richt zich, naast het behandelen van de symptomen, op het versterken van de persoonlijke weerbaarheid en maatschappelijke participatie. Dit krijgt vorm in een op maat gesneden, geïndividualiseerd herstel samen met zorgverleners. Maar nadrukkelijk ook in de eigen omgeving van de cliënt, samen met mensen uit die sociale omgeving.

Ambities
De ambitie van De Nieuwe GGZ  in Zuid-Limburg is om in een gezamenlijk meerjarenbeleid inhoud te geven aan een geestelijke gezondheidszorg die effectief ondersteunt in de balans tussen kwetsbaarheid en weerbaarheid en dit zo veel als mogelijk uitvoert in de eigen omgeving. De samenwerking met andere maatschappelijke voorzieningen en naasten zijn daarbij cruciaal. Door de samenwerkingspartners wordt expliciet uitgesproken dat De Nieuwe GGZ in Zuid-Limburg inspirerend  voor de rest van Nederland wil zijn. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : Maastricht UMC+
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Op naar De Nieuwe GGZ
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 nov 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!