Goedenavond, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Het Radboudumc heeft, samen met de Universiteit van Colorado, ClaudicatioNet en Harteraad, een methode ontwikkeld om mensen met etalagebenen (een vaatziekte waarbij de slagaderen in het been zijn vernauwd) op een betere manier te behandelen. Deze methode, van onder anderen dr. Thomas Hoogeboom, stelt fysiotherapeuten in staat het zorgtraject beter af te stemmen met de patiënt. De patiënt heeft veel baat bij deze methode, de People-like-me benadering.

Etalagebenen
Etalagebenen (officiële naam: Claudicatio Intermittens) is een vaatziekte waarbij de slagaderen in het been zijn vernauwd (Perifeer arterieel vaatlijden). Deze ziekte veroorzaakt pijn, kramp en een doof/moe gevoel in de benen. De klachten ontstaan vooral tijdens het lopen doordat er een zuurstoftekort optreedt in de benen. De pijn verdwijnt als mensen stilstaan, vaak binnen tien minuten. Hier komt de term etalagebenen ook vandaan: mensen lopen in een winkelstraat van etalage naar etalage en moeten steeds stoppen om te herstellen. Dit betekent dat patiënten op den duur steeds minder bewegen. Etalagebenen levert daarnaast een vergrote kans op andere hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. Ongeveer 20.000 mensen in Nederland starten jaarlijks een behandeling voor deze klachten.

People-like-me benadering
Waar in het verleden vaak werd geopereerd, wordt er tegenwoordig vooral intensieve looptherapie toegepast door een fysiotherapeut. Dit gaat vaak samen met een verandering van leefstijl, zoals stoppen met roken en gezonder eten. Nu is er een extra slag gemaakt, die voortkomt uit de methode die wordt gebruikt bij het consultatiebureau. Hier wordt ieder nieuw kind gewogen en gemeten. Vervolgens wordt deze baby afgezet tegenover het verloop van alle kinderen die eerder gemeten zijn. Maar wat nou als je niet naar de hele groep kijkt, maar alleen naar de 10 à 20 baby’s die het meest lijken op de nieuwe baby? Zou dat niet een veel betere inschatting geven?

Dit idee is door onder anderen dr. Thomas Hoogeboom, als onderzoeker verbonden aan IQ Healthcare, vertaald naar de fysiotherapiepraktijk: er wordt geen vergelijking gemaakt met álle mensen met etalagebenen, maar alleen met díe mensen die lijken op de patiënt. Hierbij wordt gekeken naar onder meer leeftijd, geslacht, motivatie, leefstijl (zoals gewicht en roken) en de aanwezigheid van andere aandoeningen. Er wordt rekening gehouden met de wensen en mogelijkheden van de patiënt; wat het een heel persoonsgerichte benadering maakt. Zo ontstaat op basis van een persoonlijk profiel een veel gerichtere prognose en behandelplan. Deze individuele prognostische profielen (People-like-me-benadering) noemen we KomPas. In deze video wordt uitleg gegeven

Samen beslissen
Patiënten ervaren écht voordeel van deze methode. Ze zijn meer gemotiveerd en passen vaak hun leefstijl aan. Deze manier van intensieve samenwerking van zorgverlener en patiënt heeft de toekomst: het is niet meer de zorgverlener die vertelt wat er moet gebeuren, maar patiënt en zorgverlener bepalen samen hoe het beste resultaat behaald kan worden. Deze methode kan op den duur ook worden toegepast bij mensen die herstellen van een operatie en mensen met chronische aandoeningen. Bovendien leidt het mogelijk tot een verlaging van de zorgkosten: zo zijn er mogelijk minder operaties nodig en kan de behandeling efficiënter worden ingericht. Hier loopt nog onderzoek naar.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: People-like-me behandeling bij etalagebenen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 14 feb 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!