Goedenavond, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Het aantal afgestudeerden dat interesse heeft in de postmasteropleiding tot GZ-psycholoog, is al jaren groter dan het aantal beschikbare opleidingsplaatsen. Hierdoor ontstaat een zogenaamd stuwmeer van personen die de opleiding tot GZ-psycholoog willen volgen. Uit onderzoek van het Nivel blijkt dat dit stuwmeer vooral bestaat uit psychologen met de afstudeerrichting klinische (neuro)psychologie, met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar.

Dit onderzoek voerde het Nivel uit in opdracht van het programma Adaptieve Psychologische Vervolgopleidingen (APV). Naast deze verkenning van het stuwmeer voeren we komende tijd meerdere onderzoeken uit die inzicht geven in de opleiding tot GZ-psycholoog. Deze inzichten helpen het programma APV om de nieuwe psychologische vervolgopleidingen beter te laten aansluiten bij de behoefte aan GZ-psychologen.

Het onderzoek
Voor dit onderzoek zijn geanonimiseerde gegevens van vLOGO verkregen in de vorm van een ‘momentopname-bestand’, en representeert de stand van het register per februari 2021. Het gaat om 6.474 personen die in de periode 2015-2021 een LOGO-verklaring (die nodig is voor het starten volgen van de opleiding tot GZ-psycholoog) hebben gekregen en een groep van 283 personen van wie de aanvraag lopend is. Personen die met een LOGO-verklaring de afgelopen jaren zijn ingestroomd in de GZ-opleiding worden door vLOGO uit de registratie verwijderd (afgezien van een kleine groep die op het moment van analyse nog niet was geactualiseerd). Dit project wordt gesubsidieerd door de FGzPt – programma Adaptieve Psychologische Vervolgopleidingen (APV).

Kijk hier naar de publicatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Het ‘stuwmeer’ voor de opleiding GZ-psycholoog in beeld
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 27 jul 2021

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!