Er is een stuwmeer van personen die de opleiding tot GZ-psycholoog willen volgen

Het aantal afgestudeerden dat interesse heeft in de postmasteropleiding tot GZ-psycholoog, is al jaren groter dan het aantal beschikbare opleidingsplaatsen. Hierdoor ontstaat een zogenaamd stuwmeer van personen die de opleiding tot GZ-psycholoog willen volgen. Uit onderzoek van het Nivel blijkt dat dit stuwmeer vooral bestaat uit psychologen met de afstudeerrichting klinische (neuro)psychologie, met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar.

Dit onderzoek voerde het Nivel uit in opdracht van het programma Adaptieve Psychologische Vervolgopleidingen (APV). Naast deze verkenning van het stuwmeer voeren we komende tijd meerdere onderzoeken uit die inzicht geven in de opleiding tot GZ-psycholoog. Deze inzichten helpen het programma APV om de nieuwe psychologische vervolgopleidingen beter te laten aansluiten bij de behoefte aan GZ-psychologen.

Het onderzoek
Voor dit onderzoek zijn geanonimiseerde gegevens van vLOGO verkregen in de vorm van een ‘momentopname-bestand’, en representeert de stand van het register per februari 2021. Het gaat om 6.474 personen die in de periode 2015-2021 een LOGO-verklaring (die nodig is voor het starten volgen van de opleiding tot GZ-psycholoog) hebben gekregen en een groep van 283 personen van wie de aanvraag lopend is. Personen die met een LOGO-verklaring de afgelopen jaren zijn ingestroomd in de GZ-opleiding worden door vLOGO uit de registratie verwijderd (afgezien van een kleine groep die op het moment van analyse nog niet was geactualiseerd). Dit project wordt gesubsidieerd door de FGzPt – programma Adaptieve Psychologische Vervolgopleidingen (APV).

Kijk hier naar de publicatie

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Nivel
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.nivel.nl/nl/nieuws/het-stuwmeer-voor-de-opleiding-gz-psycholoog-beeld
Originele titel: Het ‘stuwmeer’ voor de opleiding GZ-psycholoog in beeld
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
Datum: 2021-07-27