Een van de voorwaarden van de wet is het maken van een beleidsplan ‘Wet zorg en dwang’

Sinds 1 januari 2020 is de Wet zorg en dwang een feit. Het doel van de wet is om onvrijwillige zorg zo veel mogelijk te voorkomen. Een van de voorwaarden van de wet is het maken van een beleidsplan ‘Wet zorg en dwang’ waarin zorgorganisaties vastleggen wat hun visie is op vrijheid en zorg en hoe ze in de praktijk vorm geven aan de onderdelen van de wet. Dat is nog niet zo eenvoudig. Om u te helpen presenteert Vilans een voorbeeldbeleidsplan.

Dit document geeft de onderdelen van de wet goed weer en biedt ruimte voor eigen invulling. Het voordeel van dit conceptbeleidsplan is dat het een brug slaat tussen praktijk en beleid en te gebruiken is voor allerlei typen organisaties. Vooral voor middelgrote en kleine organisaties met beperkte stafcapaciteit kan dit erg handig zijn.

Download het voorbeeldbeleidsplan

Hoe ga je ermee aan de slag?
Elke organisatie kan de tekst aanpassen aan haar eigen wensen. In de diverse hoofstukken staan in blauw de vragen die u uzelf kunt stellen om de tekst nog specifieker te maken voor uw eigen organisatie.

Wat staat er in het plan?
In dit voorbeeldbeleidsplan vindt u meer informatie over onvrijwillige zorg, het stappenplan en wie hierbij betrokken zijn, informatie over onvrijwillige opname en de klachtenregeling Wzd. U maakt uw beleidsplan concreet door het implementatieplan in te vullen. Hierin staat vermeld aan welke dingen u kunt denken en wat u moet regelen.

Enkele tips voor het gebruik van dit voorbeeldplan:

Lees meer over de Wet zorg en dwang