Vorig jaar overleden 6.200 inwoners na een uitglijder, 15% meer dan in 2021, meldt het CBS

Steeds meer Nederlanders komen om het leven door een ongelukkige val. Vilans en het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoeken daarom de effectiviteit van de Wolk heupairbag. In de ouderenzorg is dit hulpmiddel mogelijk in te zetten tegen fatale valpartijen. 

Vorig jaar overleden 6.200 inwoners na een uitglijder, 15% meer dan in 2021, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt neer op 17 fatale vallen per dag. Hiermee is vallen de meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak, gevolgd door zelfdoding (1.900 per jaar) en verkeersongevallen (772). Bijna 80% van alle slachtoffers is 80 jaar of ouder en vrouwen overlijden vaker door een val dan mannen. Het aantal sterfgevallen nam vooral toe onder 90-plussers en bij mensen met een hersenaandoening, zoals dementie. 

Heupairbag 
Een nieuw hulpmiddel dat mogelijk preventief ingezet kan worden om de fatale valpartijen te voorkomen, is de Wolk heupairbag. Dit hulpmiddel beschermt de heupen als ouderen vallen en voorkomt fracturen. De eerste resultaten bij verschillende zorgorganisaties zijn positief.  

Hoe werkt de heupairbag? 
De heupairbag is een riem met luchtkussens die wordt gedragen onder de kleding. Sensoren in de riem detecteren als de drager valt. De luchtkussens blazen zich dan razendsnel op en zijn gevuld nog voordat de drager de grond raakt. 

De heupairbag is getest bij zorgorganisaties in West-Brabant - waaronder tanteLouise - en wordt inmiddels ook in andere regio’s toegepast, zoals bij Noorderbreedte in Friesland. 

Lees meer over de heupairbag in de Kennisbank Digitale Zorg

Naast Vilans doet ook het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoek naar de effectiviteit van de Wolk heupairbag. De dragers van de heupairbags in dit onderzoek zijn diverse malen gevallen, maar steeds zonder letsel. Dat is geweldige winst voor het welzijn van de bewoners. Op basis van de huidige ervaring is de verwachting dat organisaties de airbag blijven gebruiken. 

Lees ook: Heupairbag voorkomt heupfracturen bij ouderen

Bron: Vilans


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Vilans
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Vilans
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minder valletsel door heupairbag Lees meer: https://www.vilans.nl/actueel/nieuws/heupairbag-valpreventie?utm_source=spotler&utm_medium=email
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 05 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!