AI wordt steeds vaker beschouwd als een kansrijke factor om de uitdagingen rondom de vergrijzende samenleving aan te pakken

Tot voor kort bleef de invloed van artificiële intelligentie (AI) op de maatschappij en het werk relatief onopgemerkt, maar sinds de lancering van ChatGPT eind 2022 is AI een veelbesproken onderwerp geworden. Deze groeiende belangstelling reikt ook tot de ouderenzorg, waar AI steeds vaker wordt beschouwd als een kansrijke factor om de uitdagingen rondom de vergrijzende samenleving aan te pakken. ActiZ en Vilans schrijven hierover in het whitepaper ‘AI in de ouderenzorg’.

Het whitepaper belicht de kansen die AI biedt in de ouderenzorg. De inzet van AI kan de zorg voor ouderen bijvoorbeeld ondersteunen door middel van het automatiseren van administratieve processen, het ondersteunen van besluitvorming en het bevorderen van zelfredzaamheid bij cliënten. Hierdoor kan de kwaliteit, efficiëntie en betaalbaarheid van zorg worden verbeterd.

Whitepaper 'AI in de ouderenzorg
Lees hier meer over welke AI-toepassingen er zijn, wat er komt kijken bij de ontwikkeling en implementatie van AI en hoe je als zorgorganisaties keuzes maakt in de stappen die je zet.

Whitepaper AI in de ouderenzorg

Voorbeelden uit de praktijk
Ook worden er voorbeelden uit de praktijk gegeven. Medewerkers die zelf dagelijks gebruik maken van AI omschrijven hoe het hen helpt bij het optimaliseren van roosters, spraakgestuurd rapporteren en het monitoren van systemen. Zo vertelt een medewerker bijvoorbeeld hoe het hun organisatie helpt om cliënten te monitoren: ‘Stel iemand valt, dan weet ons systeem 24/7 ‘mevrouw x is gevallen op afdeling y’. De zorg krijgt binnen maximaal één minuut een melding. Dan weten zij dat ze er heen moeten.’

Praktijkgerichte aanbevelingen
Verder geeft het paper tien praktijkgerichte aanbevelingen voor de sector om stappen te zetten met inzet van AI. Interviews met zorgorganisaties, ontwikkelaars en experts bieden inzicht in wat er volgens hen voor nodig is om als ouderenzorgorganisatie op een duurzame manier bij te dragen aan de (mede-)ontwikkeling en/of inzet van AI-toepassingen. Eén van de AI-experts benadrukt het belang van een goede visie: ‘De belangrijkste vraag is wat je aan de zorg wil verbeteren, wat je anders zou willen zien. AI kan dan een heel handig middel zijn om dat doel te bereiken.’  Ook worden zorgorganisaties opgeroepen om meer samen te werken bij de verdere ontwikkeling en inzet van AI-toepassingen. Organisaties kunnen bijvoorbeeld gezamenlijk een beeld vormen over de gewenste impact van AI, hierover signalen afgeven aan ontwikkelpartijen, en bijvoorbeeld ook data, expertise en ervaringen rondom de implementatie met elkaar delen.

Bron: ActiZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Wat gaat AI betekenen voor de ouderenzorg?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!