Tijdens sollicitatiegesprekken met nieuwe medewerkers wordt nu altijd een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd

ActiZ vindt het heel positief dat minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge het waarschuwingsregister voor zorgmedewerkers omarmd. Je wordt hierin geregistreerd als er echt een gerede veronderstelling is dat een persoon iets gedaan heeft dat niet past binnen de ouderenzorg of bijvoorbeeld binnen de gehandicaptenzorg. Iemand hoeft daarvoor nog niet veroordeeld te zijn, maar registratie in het waarschuwingsregister moet wel gepaard gaan met een officiële melding bij de inspectie (IGJ) en bij de politie. Voorafgaand vindt er altijd een zorgvuldig onderzoek plaats, zowel door gesprekken te voeren met de cliënt – voor zover dat mogelijk is - als met de familie, collega’s en vanzelfsprekend de medewerker zelf. ActiZ staat achter het werken met een waarschuwingsregister en stimuleert het gebruik dan ook bij haar leden.

Tijdens sollicitatiegesprekken met nieuwe medewerkers wordt nu altijd een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd. Maar het is mogelijk dat een sollicitant in afwachting is van een mogelijke veroordeling. Dit kan soms wel twee jaar duren. Tot die tijd wordt hun VOG niet aangepast en kunnen ze gewoon weer aan de slag in de zorg zonder dat de nieuwe werkgever daarvan op de hoogte is. Met het waarschuwingsregister willen we voorkomen dat deze mensen toch weer aan het werk gaan met kwetsbare ouderen. Deze groep is te kwetsbaar om daar risico’s in te nemen, die moeten en willen we beschermen. Het waarschuwingsregister is een goede overbrugging in afwachting van een eventuele veroordeling. Een persoon komt niet levenslang terecht in het register. Je kunt maximaal vier jaar geregistreerd staan, afhankelijk van wat er is gebeurd. Daarnaast speelt er uiteraard een juridisch traject als er sprake is van een daadwerkelijke veroordeling.

Sinds een paar maanden zijn een aantal zorgorganisaties al aan de slag gegaan met het waarschuwingsregister en zij zijn nu druk bezig met de implementatie ervan. Het waarschuwingsregister bestaat pas sinds kort, vandaar dat nog niet alle zorgorganisaties ermee werken. Deelname is voor alle zorgorganisaties toegankelijk, maar vraagt wel een zorgvuldige implementatie in de hele organisatie. Op dit moment vindt deelname aan het waarschuwingsregister plaats op vrijwillige basis. Of deelname verplicht gesteld moet worden is de vraag, daarover gaan we graag in gesprek met de minister. Verplicht of niet, het is absoluut een goed initiatief.