Voor de uitvoering in de ouderenzorg is jaarlijks 8 miljoen euro meer nodig dan begroot

De Nederlandse Zorgautoriteit constateert dat er voor de uitvoering van de Wet Zorg en Dwang meer geld nodig is. Ondanks het overgangsjaar is de financiering van onvrijwillige zorg voor mensen die daarover niet meer zelf kunnen beslissen, nog niet op orde. Voor de uitvoering in de ouderenzorg is jaarlijks 8 miljoen euro meer nodig dan begroot. Volgens ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties, is het werkelijke tekort nog veel groter. “We roepen de overheid op het geld dat nodig is voor de uitvoering van de Wet Zorg en Dwang beschikbaar te stellen.”

Invoering te overhaast
Invoering van de wet is volgens ActiZ overhaast gegaan. Het kostenonderzoek is slechts een van de voorbeelden. Dit onderzoek startte pas nà invoering van de nieuwe wet. De NZa stelt in haar onderzoek dat voor de uitvoering ieder jaar 111 miljoen euro meer nodig is dan begroot door het ministerie van VWS: waarvan zo’n 100 miljoen voor uitvoering in de gehandicaptenzorg en 8 miljoen in de ouderenzorg. Volgens ActiZ is het werkelijke tekort voor de ouderenzorg veel groter. De NZa maakt een vergelijking met de situatie onder de oude wet (BOPZ), maar schat de kosten van die wet te hoog in waardoor de meerkosten van de nieuwe wet veel kleiner lijken dan ze in werkelijkheid zijn. De Wet Zorg en Dwang moet ervoor zorgen dat voor mensen die niet meer zelf kunnen beslissen de juiste afwegingen gemaakt worden om hen zorg te bieden, in het uiterste geval kan dat onvrijwillige zorg zijn. De wet is ontzettend belangrijk om zowel cliënten als medewerkers te beschermen.

Randvoorden moeten op orde komen
De randvoorwaarden voor de uitvoering van onvrijwillige zorg voor mensen met een psychogeriatrische aandoening zoals dementie, zijn nog niet op orde, constateerde ActiZ eind vorig jaar al. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bevestigde toen dat de uitvoering van de wet nog niet goed verloopt. Naast het financiële tekort om de onvrijwillige zorg verantwoord te organiseren en in te richten, maakt ActiZ zich zorgen over het gebrek aan crisisbedden in de regio en de veelheid aan administratieve lasten. Ook de toepassing van de Wet Zorg en Dwang bij zorg in de thuissituatie is nog niet goed geregeld. ActiZ start hiervoor samen met leden proeftuinen om ervaringen op te doen. ActiZ vindt het belangrijk dat zorgmedewerkers en zorgorganisaties goed toegerust zijn om kwetsbare cliënten de juiste zorg en ondersteuning te bieden. De randvoorwaarden voor de uitvoering van de Wet Zorg en Dwang moeten daarom alsnog zo snel mogelijk ingevuld worden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa constateert: ‘onvoldoende geld voor uitvoering Wet Zorg en Dwang’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 11 apr 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!