Gegevens uitwisseling tussen zorgverleners draagt bij aan patiëntveiligheid

Gegevensuitwisseling tussen zorgverleners zorgt voor een compleet en actueel beeld van de gezondheidssituatie van de patiënt. Dit draagt bij aan patiëntveiligheid. Want continue beschikbaarheid van bijvoorbeeld het actuele medicatiedossier maakt de kans op fouten kleiner. Het gebruik van standaarden draagt hieraan bij. Driekwart van de artsen vindt het gebruik van standaarden de beste oplossing om patiëntgegevens te delen.

In het onderzoek van Nictiz en het NIVEL voor de eHealth-monitor 2017 zijn huisartsen en medisch specialisten gevraagd welke mogelijkheden positief kunnen bijdragen aan de verbetering van gegevensuitwisseling en welke belemmeringen zij nog ervaren.

Belemmering ICT-systemen voor gegevensuitwisseling
In de dagelijkse praktijk ondervinden met name medisch specialisten nog belemmeringen in de gegevensuitwisseling door de huidige ICT-systemen. De helft van de medisch specialisten geeft aan dat de huidige systemen niet naar behoren werken. Systemen zijn bijvoorbeeld niet beschikbaar of er is geen koppeling met het EPD. Hierdoor ondervindt 40% van de medisch specialisten problemen bij het elektronisch uitwisselen van gegevens met andere zorgverleners.

Grootste vertrouwen in standaarden
Van de artsen vindt 85% dat informatie-uitwisseling tussen elektronische patiëntendossiers (EPD’s) volgens dezelfde standaarden bijdraagt aan een actueel beeld van de patiënt. 76 tot 85% van de artsen vindt ook dat andere mogelijkheden, zoals het delen van gegevens via een samenwerkingsplatform voor zorgverleners (gekoppeld aan het EPD) of samenwerken in hetzelfde EPD, positief bijdragen. Echter artsen zien bij voorkeur het uitwisselen volgens standaarden gerealiseerd worden. 73% van de huisartsen en 80% van de medisch specialisten is het hiermee eens.   

Resultaten positief voor implementatie landelijke standaarden
Elektronische gegevensuitwisseling is een belangrijk speerpunt binnen de zorg. Een van de doelstellingen van het Informatieberaad Zorg is erop gericht dat zorgverleners de gegevens die nodig zijn voor goede zorg en behandeling van een patiënt digitaal en gestandaardiseerd overdragen. De resultaten uit dit onderzoek bevestigen het belang van verdere implementatie van standaarden zoals in diverse landelijke programma’s, zoals Registratie aan de Bron, Medmij en VIPP in de praktijk wordt gebracht.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Artsen hebben vertrouwen in standaarden voor gegevensuitwisseling
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!