De Wet verplichte ggz die de Eerste Kamer op 15 en 16 januari bespreekt, biedt kansen om hulp in te zetten

GGZ Nederland pleit voor voldoende ggz-expertise in wijkteams zodat mensen met psychische problemen op tijd hulp krijgen. De Wet verplichte ggz die de Eerste Kamer op 15 en 16 januari bespreekt, biedt kansen om hulp in te zetten en gaat uit van behandeling en begeleiding in plaats van gedwongen opname. 

Uitvoering, implementatie en bekostiging
De rechter besluit welke vorm van gedwongen zorg ingezet kan worden. Daarbij wordt gekeken naar de benodigde zorg en is er aandacht voor maatschappelijke participatie van de patiënt. Ook wordt, zo veel mogelijk, rekening gehouden met de rol en inbreng van familie en naasten. GGZ Nederland vindt dit goede ontwikkelingen en een verbetering ten opzichte van wetgeving zoals we die nu kennen. Toch zijn er wel zorgen over de invoering. Allereerst de vraag wanneer dit gebeurt. De Wet verplichte ggz vraagt actie van ggz-organisaties, het openbaar ministerie, gemeenten, de politie en anderen. Het betekent onder andere bijscholing van personeel, nieuwe regionale samenwerkingsafspraken, en aanpassing van ICT-systemen. Al die partijen en organisaties moeten zich daarop voorbereiden. Het is daarom reëel de wet niet eerder dan 2020 in werking te laten treden. Ook kost de uitvoering van de Wet verplichte ggz miljoenen en is het nog niet duidelijk wie deze kosten gaat dragen. Of hoe groot de extra administratieve lasten voor zorgaanbieders worden.

Betere zorg
GGZ Nederland hoopt tijdens de behandeling van de wetten over gedwongen zorg (naast de Wet verplichte ggz worden ook de Wet Zorg en Dwang en de Wet forensische zorg besproken, die helpt bij een betere aansluiting van forensische zorg op reguliere ggz) op antwoorden op dergelijke vragen. En op afspraken om de uitvoering en implementatie vorm te geven en de effecten van de wet vanaf het begin goed te monitoren. We willen namelijk dat de wet bijdraagt aan waar we op hopen: betere zorg voor patiënten. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : GGZ Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Maak van gedwongen zorg een succes
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers
  • Datum: 11 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!