Het doel van de Wet zorg en dwang (Wzd) staat niet ter discussie

Per 1 januari 2020 wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Wet zorg en dwang invoeren. Verschillende branche- en beroepsorganisaties uiten in een gezamenlijke brief aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hun zorgen over zowel de totale uitvoerbaarheid van de wet als de beoogde inwerkingtredingsdatum.

Het doel van de Wet zorg en dwang (Wzd) staat niet ter discussie. De wet moet, samen met de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz), leiden tot kwaliteitsverbetering in de zorg en bijdragen aan het voorkomen van dwang en drang. De zorgorganisaties zien echter niet hoe de voorliggende Wzd gaat bijdragen aan dit doel. Mogelijk ontstaan door de (te snelle) invoering zelfs onvoorzienbare risico’s in de zorg voor de meest kwetsbare mensen.

Zorgen
De zorgen die de organisaties in hun brief aan het ministerie van VWS uiten, hebben betrekking op meerdere terreinen. Zo levert de samenloop tussen de Wzd en Wvggz nog grote onduidelijkheden op en is het niet helder hoe de Wzd bij cliënten in de thuissituatie moet worden uitgevoerd. Ook zijn er aanpassingen aan de elektronische cliënt dossiers (ECD’s) nodig die niet per 1 januari 2020 gerealiseerd kunnen worden. Verder is de bekostiging van de uitvoering van de Wzd niet in beeld en zijn er zorgen over de administratieve lasten. Daarnaast is de vraag of uitbreiding van de inzet van zorgprofessionals haalbaar is in de schaarse arbeidsmarkt. Tot slot is nadere regelgeving van VWS zowel ten aanzien van de Wzd-arts of functionaris als de zgn. zorgverantwoordelijke (degene die het zorgplan met dwangzorg opstelt en bijstelt) onbekend.

Redelijke invoeringstermijn
De nieuwe wet- en regelgeving is, ook op essentiële onderdelen, nog niet vastgesteld. De Aanpassingswet Wzd is nog niet geagendeerd voor behandeling in de Tweede Kamer. Ook zijn zorgorganisaties op dit moment nog in het ongewisse over de reikwijdte van de Wzd voor bepaalde doelgroepen in verpleeghuizen.

Doordat de uitvoering van de Wzd nog veel onduidelijkheden kent, kunnen partijen zich niet tijdig voorbereiden. Handreikingen maken voor een wet die nog niet gereed is, is een onmogelijke opgave. De zorgorganisaties pleiten daarom voor duidelijke randvoorwaarden en een redelijke invoeringstermijn. Eerder was afgesproken een invoeringstermijn van anderhalf jaar te hanteren zodat uitvoerders van de wet zich goed kunnen voorbereiden op de implementatie.

De brief aan het ministerie van VWS is ondertekend door ActiZ, Verenso, Zorgthuisnl, LHV, NVAVG, NIP en VenVN.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgorganisaties pleiten voor uitstel Wet zorg en dwang
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 17 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!