GGZ aanbieders verzamelen data voor nieuw model ggz en fz

Sinds januari testen ggz-aanbieders op vrijwillige basis het nieuwe model. Zo verzamelen zij onmisbare data voor de vormgeving en uiteindelijke implementatie van het model in 2020. Tot nu toe nemen nog onvoldoende behandelaren deel aan de pilot. Daarom gaat de Nederlandse Zorgautoriteit het proefdraaien voor een aantal instellingen verplichten.

Aansluiten op zorgpraktijk
Samen met zorgaanbieders werkt de NZa aan de nieuwe productstructuur voor de generalistische basis-ggz, gespecialiseerde ggz en forensische zorg (fz). Deze vernieuwing moet knelpunten van met name de dbc-systematiek wegnemen en nauw aansluiten op de zorgpraktijk.

Begrip voor drukte
Er zijn inmiddels bijna voldoende deelnemende vrijgevestigden, maar de bijdrage van instellingen blijft nog achter. Dat baart de NZa en de brancheorganisaties zorgen. Wij begrijpen dat prioriteiten op korte termijn aandacht vragen, maar wij vinden ook dat deze noodzakelijke grote verbetering op de langere termijn niet in het gedrang mag komen. De NZa heeft daarom besloten om enkele tientallen ggz- en fz-instellingen te verplichten vanaf 1 januari 2018 proef te draaien met het nieuwe systeem. Deze instellingen hebben hierover vandaag bericht gekregen.

Patiënt en zorgaanbieder centraal
Voor de nieuwe productstructuur is geluisterd naar het zorgveld. De zorgvraagzwaarte en de zorgbehoefte van de patiënt zijn belangrijke uitgangspunten. Ook kan het nieuwe model de administratie door de zorgaanbieder vergemakkelijken en sneller factureren mogelijk maken. In Engeland werkt men met een systeem dat inhoudelijk past bij de eisen en wensen die het Nederlandse zorgveld heeft geuit. Dit is onze inhoudelijke inspiratiebron, maar voor de bekostiging ontwikkelen we een Nederlandse oplossing.

Op de speciale website www.nieuwmodelggzfz.nl vindt u alle informatie over het nieuwe model.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorginstellingen bouwen mee aan nieuwe productstructuur ggz en fz
  • Datum: 27 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!