Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week

In week 44 (26 oktober tot en met 1 november 2020) overleden naar schatting 3 600 mensen. Dat zijn er ruim 200 meer dan een week eerder, toen 3 419 mensen overleden. De sterfte in week 44 is 700 hoger dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sterfte vooral hoger bij Wlz-zorggebruikers
In week 44 nam de sterfte vooral toe bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen. Naar schatting overleden bijna 1500 Wlz-zorggebruikers in week 44, 200 meer dan de week ervoor. In de overige bevolking overleden ruim 2100 mensen, net iets meer dan in week 43.

Vooral ouderen
De sterfte in week 44 was, net als de week ervoor, vooral hoger dan verwacht bij mensen van 65 jaar of ouder. Er overleden in week 44 naar schatting 2 050 mensen van 80 jaar en ouder en 1 150 mensen van 65 tot 80 jaar. Vergeleken met een week eerder is de sterfte onder vrouwen in week 44 meer toegenomen dan onder mannen. In week 43 was dat andersom. Ongeveer de helft van de overledenen in week 44 was een man.

Sterfte vanaf week 39 hoger dan verwacht
Sinds week 39 is de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. Met uitzondering van een verhoogde sterfte in week 33 en 34 tijdens de hittegolf, was de sterfte sinds week 19 gemiddeld wat lager dan wat verwacht werd als er geen corona-epidemie was geweest. Daarvoor was de sterfte negen weken verhoogd als gevolg van de corona-epidemie. Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie overleden 10 duizend mensen bij wie vastgestelde of vermoedelijke COVID-19 de doodsoorzaak was.

Voor week 44 zijn vanuit de GGD’s 285 in het laboratorium bevestigde COVID-19-patiënten als overleden gemeld aan het RIVM (stand 3 november). In week 43 was het aantal 332. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht is voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Schatting
De cijfers over week 44 zijn een schatting op basis van 83 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 13 november publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 44. De cijfers zijn dan completer.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CBS
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBS
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Sterfte neemt verder toe in week 44
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 08 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!