Er werd niet gewerkt volgens de geldende richtlijnen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Q-COMED BV een aanwijzing gegeven. Q-COMED biedt coronatesten aan onder de naam Coronatestservice. Er zijn risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Coronatestservice krijgt twee weken de tijd om te verbeteren.

Coronatestservice had op het moment van de eerste inspecties drie locaties: op Schiphol-Rijk, in Utrecht en in Almere. De locatie Schiphol-Rijk verhuisde later naar Badhoevedorp. Alle locaties zijn minimaal een keer bezocht door de inspectie. 

Wat is er aan de hand?
De inspectie zag tijdens het bezoek bij Coronatestservice een situatie die een ernstige bedreiging kan vormen voor de veiligheid van de gebruikers, de medewerkers en de zorg in het algemeen. Zo werd er niet gewerkt volgens de geldende richtlijnen. Die gaan onder meer over hygiëne, voor zowel de mensen die een test afgenomen krijgen, als de mensen die op de teststraat werken. Bij Coronatestservice bestond daardoor een risico op kruisbesmetting. Ook werden de antistoftesten niet volgens de handleiding gebruikt. 

Daarnaast was er geen arts medisch inhoudelijk betrokken bij het afnemen van de testen en het duiden van de testuitslag. Positief geteste personen werden laat, onjuist of in het geheel niet doorgegeven aan de GGD. De arts die door Coronatestservice was ingehuurd zag alleen toe op de procedures en training van de medewerkers. 

Hoe nu verder?
De aanwijzing is opgelegd op 3 november. Coronatestservice moet binnen twee weken voldoen aan de geldende richtlijnen. De testen moeten volgens de handleiding worden gebruikt en Coronatestservice moet een arts betrekken voor de medisch inhoudelijke zaken. 

De inspectie zal er op korte termijn op toezien dat Coronatestservice de verbetermaatregelen doorvoert. Als Coronatestservice niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Documenten
Aanwijzing Q-COMED B.V.
Rapport Q-COMED B.V.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aanwijzing voor Coronatestservice
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 18 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!