Aandacht voor informatiekloof in boostercampagne is cruciaal

Waar in welvarende wijken in Rotterdam inmiddels ongeveer 50% van de bevolking boven de 45 jaar een booster vaccin heeft gehad, zit een aantal kwetsbare wijken helaas nog ver onder de 20%. En dat is ook het beeld dat je ziet op de grootschalige vaccinatie locatie in Ahoy. De mensen in de rij lijken geen afspiegeling te zijn van de hele stad, maar slechts van een deel.

De vaccinatiekloof die we de afgelopen maanden met kleinschalige en fijnmazige voorlichtingscampagnes in de wijken (www.gezondheidskloof.nl) hebben kunnen verkleinen (bijvoorbeeld in Rotterdam Delfshaven waar nu 85% van de 60-plussers ten minste een prik heeft gehad), lijkt helaas weer helemaal terug als het om de boosters gaat. Terwijl juist in deze wijken veel mensen wonen met een kwetsbare gezondheid, die een verhoogd risico hebben om door COVID-19 ernstig ziek te worden en daaraan te overlijden.

We krijgen in de dagelijkse praktijk en aan de landelijke Twijfel Telefoon (088-7555777) heel veel vragen over het belang van boosters. Nu de inloop informatie- en vaccinatielocaties van de GGD ten gunste van grootschalige locaties zijn afgebouwd, moeten we voorkomen dat opnieuw een informatiekloof zal leiden tot een vaccinatiekloof, waardoor de gezondheidskloof tussen verschillende wijken alleen maar verder wordt vergroot.

Wij vinden dat het nu tijd is voor tweeledige actie: betrouwbare informatie door medici laagdrempelig toegankelijk maken en op korte termijn de inlooplocaties weer openen.

Wat betreft de informatievoorziening zal de Vaccinatie Twijfel Telefoon ook worden aangeboden in andere talen. Vanaf deze week wordt de telefoon iedere woensdagochtend ook bemand door Turkssprekende medisch studenten en/of artsen. Daarnaast kunnen er vanuit gezondheidskloof.nl informatiesessies over vaccinaties aangevraagd worden.

Wij vragen aan de lokale en landelijke GGDs om de inloop locaties in de wijken op korte termijn opnieuw te openen om de vaccinatiekloof tussen de wijken te overbruggen. Daarmee verkleinen we de informatiekloof en geven we iedereen in Nederland dezelfde kans om zich te kunnen beschermen tegen COVID-19.

Robin Peeters, internist en initiatiefnemer gezondheidskloof.nl en Twijfel Telefoon
Shakib Sana, huisarts en initiatiefnemer gezondheidskloof.nl en Twijfel Telefoon


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Robin Peeters / Shakib Sana
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Gezondheidskloof
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Vaccinatiegraad in kwetsbare wijken bij booster-vaccin blijft te ver achter
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!