In deze studie worden ouderen in Nederland al meer dan 30 jaar gevolgd

Twee ZonMw Open Competitie subsidies zijn toegekend aan onderzoeken naar gezond ouder worden. Beide onderzoeken maken gebruik van data uit de LASA-ouderenstudie. In deze studie worden ouderen in Nederland al meer dan 30 jaar gevolgd.

Een eerste subsidie van 1 miljoen euro gaat naar epidemioloog Martijn Huisman (Epidemiology & Data Science), gezondheidswetenschapper Cécile Boot (Public and Occupational Health) en psycholoog Astrid de Wind (Public and Occupational Health). Samen met sociale wetenschappers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, het UMCG, de Universiteit van Utrecht en de Vrije Universiteit onderzoeken zij factoren die bijdragen aan het behalen van de pensioenleeftijd in goede gezondheid.

Wensen van ouderen zelf
Bij het monitoren van de gezondheid en het functioneren van ouderen speelt intrinsieke capaciteit (een maat voor alle fysieke en mentale capaciteiten van een persoon) een belangrijke rol: mobiliteit, cognitief functioneren, vitaliteit, psychologisch functioneren en gehoor/visus. Natasja van Schoor (Epidemiology & Data Science), Laura Schaap (Health Sciences, VU), Vincent Francois-Lavet (Computer Science, VU) en Miriam Vollebroek-Hutten en Ying Wang (Biomedical Signals and Systems, Universiteit Twente) ontvingen een subsidie van 750.000 euro voor verder onderzoek hiernaar. Zij ontwikkelen een maat voor intrinsieke capaciteit binnen de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA). Ook bestuderen zij welke trajecten van intrinsieke capaciteit ouderen volgen, hoe die het functioneren voorspellen, welke rol omgevingsfactoren spelen en wat de wensen en behoeften zijn van ouderen zelf.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Nieuw onderzoek naar gezond ouder worden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 28 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!