(advertentie)

Onze darmen bevatten biljoenen bacteriën

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht gaan voor het eerst in de adem van mensen de fermentatie in de darmen meten. Dit kan leiden tot effectievere en gerichte preventie en behandeling van chronische ziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

Onze darmen bevatten biljoenen bacteriën, die onverteerbaar voedsel zoals vezels in volkoren producten, peulvruchten en fruit fermenteren. Deze kunnen niet verteerd worden in het eerste gedeelte van de darmen. Tijdens dit proces ontstaan ‘producten’ die gunstige effecten kunnen hebben op stofwisseling, immuunsysteem en gezondheid van onze hersenen. Een goede microbiële fermentatie is dus essentieel voor het behoud van onze gezondheid. Het meten van het fermentatieproces bij mensen is echter erg moeilijk.

Toekenning subsidie
Binnen het door de vakgroep Humane Biologie geleidde onderzoeksproject ‘Non-invasive continuous gut microbial fermentation measurement for health and disease’ wordt een nieuwe methode ontwikkeld die dit non-invasief en realtime mogelijk maakt. In dit project wordt samengewerkt met Human and Animal Physiology van Wageningen University & Research, Research Engineering (IDEE),  Maastricht Instruments, Sensus en TSE Systems. Aan het project is onlangs een subsidie van ruim één miljoen euro toegekend door het programma Humane Meetmodellen 2.0. Binnen dit onderzoeksprogramma worden effectievere methoden ontwikkeld en gebruikt bij de mens, waardoor vaker onderzoek bij de mens kan plaatsvinden.

Gassen meten
Voor het onderzoek worden geavanceerde respiratiekamers waarmee de vakgroep stofwisseling en energiehuishouding bij mensen onderzoekt, uitgebreid tot fermentatiekamers. Elke kamer vormt een gesloten circuit, de proefpersoon gaat erin en komt er daarna een aantal dagen niet meer uit. Er wordt gecontroleerd verse buitenlucht naar binnen geleid en door de proefpersoon gebruikte lucht afgezogen. In deze uitademingslucht worden met zeer gevoelige sensoren ademgassen gemeten en geanalyseerd en nu additioneel ook de gassen die bij het fermentatieproces vrijkomen zoals methaan, waterstofsulfide en waterstof. Dit geeft de onderzoekers informatie over de fermentatie van zowel eiwitten als koolhydraten in de mens. De balans tussen de fermentatie van koolhydraten en eiwitten kan van belang zijn voor onze gezondheid. Vervolgens kan worden onderzocht welke impact voeding, medicatie en lichaamsbeweging hebben op onze darmbacteriën, stofwisseling en gezondheid.

Preventie ziektes
Onderzoeksleider prof. dr. Ellen Blaak: “Deze unieke en nieuwe meetmethode zal ons fundamentele gegevens opleveren over het samenspel tussen voeding, andere omgevingsfactoren, de fermentatie in onze darmen en onze gezondheid. Dit kan in de toekomst leiden tot nieuwe heilzame voedselproducten en leefstijlinterventies ter preventie van diverse chronische ziekten.”

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/nieuwe-methode-gaat-menselijke-fermentatie-kaart-brengen
Originele titel: Nieuwe methode gaat menselijke fermentatie in kaart brengen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2021-06-14

Relevante artikelen ...

Rol van amyloïdose bij hartfalen onderzocht Amyloïdose staat voor een aandoening waardoor bepaalde eiwitten op een verkeerde manier gevouwen worden Hartfalen, ritmestoornissen en andere hartkla... Wetenschap & onderwijs Wed, 14 Sep 2022, 06:04:56
Radboudumc doet weer onderzoek tijdens de Nijmeegse 4Daagse Ieder jaar voert het Radboudumc een groot vragenlijstenonderzoek uit onder wandelaars van de 4Daagse Tijdens de 4Daagse, die voor het eerst sinds 201... Wetenschap & onderwijs Wed, 13 Jul 2022, 09:54:32
Onderzoek naar chronische pijn heeft subsidie gekregen Met als uiteindelijk doel voor de lange termijn: nieuwe behandelingen tegen chronische pijn Onderzoekers Niels Eijkelkamp en Michiel van der Vlist va... Wetenschap & onderwijs Mon, 11 Jul 2022, 14:05:01
Hiv variant ontdekt die sneller ziek maakt Wereldwijd zijn sinds het begin van de hiv-epidemie in de jaren tachtig al 38 miljoen mensen getroffen Er is een variant ontdekt van hiv waarvan je s... Wetenschap & onderwijs Mon, 07 Feb 2022, 16:32:40
Wat leert de effectiviteit van het gordelroosvaccin ons over andere vaccins? De aandoening gordelroos wordt veroorzaakt door een infectie met het varicella-zoster virus, ook de veroorzaker van waterpokken Het vaccin tegen gord... Wetenschap & onderwijs Wed, 26 Jan 2022, 15:17:48
Medicijntesten in humane hersencellen mogelijk gemaakt door 3D MICrobrains De medicijnwaakhonden FDA (Verenigde Staten) en EMA (Europa) eisen vrijwel altijd eerst resultaten van proefdieronderzoek Neurobiologen Femke de Vrij... Wetenschap & onderwijs Fri, 24 Dec 2021, 19:12:14

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com