Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus

Hoe makkelijk verspreidt de omikronvariant van het coronavirus zich binnen gezinnen? Welke rol spelen kinderen hierbij? En helpt het als je gevaccineerd bent? Het UMC Utrecht zoekt 100 gezinnen met minimaal één kind jonger dan 18 jaar die willen deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van omikron binnen het gezin. 

Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. “We willen erachter komen in welke mate de nieuwe omikronvariant zich verspreidt binnen gezinnen, en of dit anders is dan voor de deltavariant van het coronavirus. Meer specifiek kijken we hoezeer het virus zich verspreidt onder kinderen, omdat kinderen doorgaans veel contacten hebben. Ook onderzoeken we de rol van vaccinatie”, aldus kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht, die het onderzoek leidt.

Vervolg CORONAthuis-studie
De CORONAthuis-studie vindt plaats in de eerste maanden van 2022, als een vervolg op eerder onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus binnen huishoudens uit 2020. Daaruit bleek, dat 27,8 procent van de gezinsleden ook besmet raakten, wanneer één lid van hun huishouden besmet was. Op huishoudniveau was dat 45,7 procent, dus in bijna de helft van de huishoudens vond besmetting plaats. Voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van een mondkapje in huis of 1,5 meter afstand houden hadden weinig effect. Omdat we nu te maken hebben met de veel besmettelijker omikronvariant en tegelijkertijd veel mensen gevaccineerd zijn, krijgt het onderzoek uit 2020 nu dit vervolg.

Effect van vaccinatie op verspreiding omikronvariant
“Aan ons onderzoek in 2020 konden alle huishoudens meedoen, van gezinnen tot samenwonende vrienden. Nu richten we ons specifiek op gezinnen met kinderen”, vertelt assistent professor infectieziekten Marieke de Hoog, die de CORONAthuis-studie coördineert. “Een ander groot verschil is dat volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar nu grotendeels gevaccineerd zijn; met name bij de volwassenen is vaccinatiegraad hoog. Dit in tegenstelling tot de voorgaande studie, toen er nog geen vaccins waren.” In deze studie willen de onderzoekers meer data verzamelen om te kijken wat het effect van een (booster)vaccinatie is op verspreiding van de omikronvariant. “Kinderen onder de 12 jaar zijn nog niet gevaccineerd, maar met de data kunnen we al wel schattingen maken over de impact van kindervaccinatie op de verspreiding van het coronavirus. We willen 100 gezinnen laten meedoen aan ons onderzoek.”

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Onderzoek naar verspreiding omikron in gezinnen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 16 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!