Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus

Hoe makkelijk verspreidt de omikronvariant van het coronavirus zich binnen gezinnen? Welke rol spelen kinderen hierbij? En helpt het als je gevaccineerd bent? Het UMC Utrecht zoekt 100 gezinnen met minimaal één kind jonger dan 18 jaar die willen deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van omikron binnen het gezin. 

Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. “We willen erachter komen in welke mate de nieuwe omikronvariant zich verspreidt binnen gezinnen, en of dit anders is dan voor de deltavariant van het coronavirus. Meer specifiek kijken we hoezeer het virus zich verspreidt onder kinderen, omdat kinderen doorgaans veel contacten hebben. Ook onderzoeken we de rol van vaccinatie”, aldus kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht, die het onderzoek leidt.

Vervolg CORONAthuis-studie
De CORONAthuis-studie vindt plaats in de eerste maanden van 2022, als een vervolg op eerder onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus binnen huishoudens uit 2020. Daaruit bleek, dat 27,8 procent van de gezinsleden ook besmet raakten, wanneer één lid van hun huishouden besmet was. Op huishoudniveau was dat 45,7 procent, dus in bijna de helft van de huishoudens vond besmetting plaats. Voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van een mondkapje in huis of 1,5 meter afstand houden hadden weinig effect. Omdat we nu te maken hebben met de veel besmettelijker omikronvariant en tegelijkertijd veel mensen gevaccineerd zijn, krijgt het onderzoek uit 2020 nu dit vervolg.

Effect van vaccinatie op verspreiding omikronvariant
“Aan ons onderzoek in 2020 konden alle huishoudens meedoen, van gezinnen tot samenwonende vrienden. Nu richten we ons specifiek op gezinnen met kinderen”, vertelt assistent professor infectieziekten Marieke de Hoog, die de CORONAthuis-studie coördineert. “Een ander groot verschil is dat volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar nu grotendeels gevaccineerd zijn; met name bij de volwassenen is vaccinatiegraad hoog. Dit in tegenstelling tot de voorgaande studie, toen er nog geen vaccins waren.” In deze studie willen de onderzoekers meer data verzamelen om te kijken wat het effect van een (booster)vaccinatie is op verspreiding van de omikronvariant. “Kinderen onder de 12 jaar zijn nog niet gevaccineerd, maar met de data kunnen we al wel schattingen maken over de impact van kindervaccinatie op de verspreiding van het coronavirus. We willen 100 gezinnen laten meedoen aan ons onderzoek.”

Kijk hier voor verdere informatie

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcutrecht.nl/nieuws/onderzoek-naar-verspreiding-omikron-in-gezinnen
Originele titel: Onderzoek naar verspreiding omikron in gezinnen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2022-01-16


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com