Patiënten met oorsuizen (tinnitus) ervaren geluid zonder dat dit geluid er werkelijk is

Om gek van te worden: 24 uur per dag een harde beltoon in je oor. Ongeveer tien tot vijftien procent van de mensen in ons land heeft last van oorsuizen. Een medicijn bestaat niet, het is ook (nog) niet te genezen. Daarom staat het leren leven met oorsuizen centraal in de behandeling. Patiënten voelen soms frustratie en kijken reikhalzend uit naar een oplossing. Biedt slimmer en meer onderzoek doen uitkomst?

Patiënten met oorsuizen (tinnitus) ervaren geluid zonder dat dit geluid er werkelijk is. De één hoort een zoemend of fluitend geluid, de ander een piep of een beltoon. Hoog of laag, hard of zacht, continu of afwisselend. Ondanks dat velen hierdoor ernstige hinder ondervinden in hun dagelijks leven en functioneren, zoekt een groot deel van deze patiënten nooit professionele hulp.

Beheersbaar maken
Een echte oplossing is er helaas (nog) niet. Juist omdat de impact van oorsuizen verschilt per persoon, is maatwerk in de behandeling nodig voor elke patiënt. Daarbij is de behandeling gericht op het verminderen van klachten en er mee leren leven. “Je kunt hierbij denken aan psychosociale begeleiding of cognitieve gedragstherapie”, vertelt KNO-arts Diane Smit. “We leren onze patiënten omgaan met de klachten, zodat het oorsuizen beter beheersbaar en minder waarneembaar wordt. Per patiënt kijken we naar de oorzaak en de mate van de last, zoals tinnitus gerelateerde depressieve klachten, angst, slecht slapen of concentratieproblemen. Dat maakt dat de aandoening voor elke patiënt anders is en vraagt voor elke patiënt een andere aanpak in de therapie. Juist daarom onderzoeken we met onze patiënten ook nieuwe vormen van behandeling zoals het effect van mindfulness of implantaten in het oor voor specifieke groepen van patiënten om nog meer maatwerk te kunnen bieden in de toekomst”.  

Onderzoek naar oorsuizen
Om de juiste zorg voor iedere specifieke tinnituspatiënt te kunnen bieden, is onderzoek van cruciaal belang. Daarom houdt de tinnitus onderzoeksgroep van het UMC Utrecht zich al jaren bezig met het verbeteren van het wetenschappelijk onderzoek naar oorsuizen en naar meer inzicht in de diagnose en behandeling van deze aandoening.

De onderzoeksgroep deed recent onderzoek naar de prevalentie van oorsuizen. Dit betekent dat er wordt gekeken naar hoeveel mensen er op een bepaald moment deze aandoening heeft. Epidemioloog Inge Stegeman vertelt: “Met dit onderzoek laten we voor het eerst zien hoe groot de omvang van tinnitus is in Nederland en hoe divers de groep mensen met oorsuizen in Nederland is. Wat is hun leeftijd en waar hebben ze last van? Welke vraag naar zorg hebben deze mensen en hoe groot is de impact op hun dagelijks leven? Deze informatie is de basis om in een volgende stap beter te bepalen voor wie welke behandeling nodig is en om beter maatwerk in therapie te geven”, vertelt Inge. “Dat maakt ons ziekenhuis in die zin uniek: wij hebben als academisch ziekenhuis met specifieke tinnitus- en gehoorzorg voor kinderen én volwassenen alle mogelijkheden om wetenschappelijk onderzoek te doen en kliniek (de praktijk) te combineren. Daarbij kijken we naar alle facetten vanuit meerdere specialismen, zoals neurologie, radiologie en een eigen audiologisch centrum”.

The next step
Al het onderzoek vormt de basis voor nieuwe behandelingen en therapieën voor elke patiënt. Door meer samen te werken, met meer te geld investeren in nieuwe onderzoeksvormen en een blik op de lange termijn kunnen we nu de kwaliteit van het onderzoek verbeteren. Diane: “Zo moeten we ook de toekomst zien: samen met wetenschap, zorgprofessionals (o.a. WKZ, PMC, UMC Utrecht en landelijk) én patiënten kijken we naar nieuwe oplossingen en zorgen we ervoor dat de inzichten bij het brede publiek komen om de zorg te optimaliseren. Dat is the next step. Alleen op die manier kunnen we onze zorg voor onze patiënten verbeteren en blijven leveren”.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Behandeling oorsuizen is maatwerk voor patiënt
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 01 juni 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!