Het onderzoek is van groot belang, want uitzaaiingen in de lymfeklieren komen veel voor bij zowel schildklierkanker als andere soorten kanker

Onderzoekers van het UMCG hebben met behulp van een lichtgevende stof uitgezaaide kankercellen in de lymfeklieren bij schildklierkanker kunnen opsporen. Dit bleek uit de studie van de onderzoeksgroep van oncologisch chirurg Schelto Kruijff. Hij startte in 2017 met een studie om uitgezaaide kankercellen bij de behandeling van schildklierkanker zichtbaar te maken. Voor deze studie ontving hij een subsidie van het KWF.

In het onderzoek kwam naar voren kwam dat het gen MET, verhoogd aanwezig was in schildklierkanker. Aan dit specifieke gen koppelde zij vervolgens een fluorescent (lichtgevend) label, een ‘tracer’. Hierna zetten zij een studie op in het UMCG in samenwerking met het Erasmus MC, waarbij zij de fluorescente tracer aan 19 patiënten hebben toegediend om te kijken of zo de uitzaaiingen zichtbaar te maken waren. Het blijkt dat de lichtgevende stof (EMI-137) niet alleen veilig is maar ook uitermate succesvol bij het zichtbaar maken van uitzaaiingen van papillair schildklier carcinoom. De groep wil graag door naar de volgende fase waar deze tracer echt standaard in de operatieve omgeving toegepast kan gaan worden. 

Het onderzoek is van groot belang, want uitzaaiingen in de lymfeklieren komen veel voor bij zowel schildklierkanker als andere soorten kanker. Tot nu, was het voor de chirurg tijdens operaties vaak niet duidelijk welke van deze lymfeklieren kankercellen bevatten. Daardoor worden vaak grote hoeveelheden klieren weggehaald (klierdissecties) met alle kansen op complicaties van dien. Dankzij het onderzoek van Kruijff kunnen deze uitgezaaide kankercellen in lymfeklieren beter in kaart worden gebracht. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Het gebruik van een lichtgevende stof werk goed bij het opsporen van lymfeklier uitzaaiingen bij schildklierkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 24 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!