De meeste mensen kennen een inspanningstest vanuit de sport, waarmee je bijvoorbeeld het duurvermogen van een sporter kunt meten

UMCG-docent Ruby Otter-Drost heeft van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) een Comenius Senior Fellow-subsidie van 100.000 euro ontvangen. Zij gaat hiermee een opleidingsoverstijgend onderwijsprogramma op het gebied van inspanningsfysiologie ontwikkelen.

Inspanningstest breed toepasbaar
De meeste mensen kennen een inspanningstest vanuit de sport, waarmee je bijvoorbeeld het duurvermogen van een sporter kunt meten. Er is echter veel meer mogelijk met inspanningstesten, stelt UMCG-docent Ruby Otter-Drost. ‘Je kunt er bijvoorbeeld mee bepalen wat de risico’s zijn voor een patiënt die geopereerd moet worden, je kunt diagnoses stellen voor hart-, long- of spieraandoeningen en het kan gebruikt worden om een goed revalidatieprogramma voor iemand te maken.’

Beter onderwijs
Met nieuw te ontwikkelen interdisciplinaire learning communities wil Otter-Drost het inspanningsfysiologisch onderwijs in het UMCG, en uiteindelijk in Nederland, verbeteren. ‘Nu is het onderwijs op dit gebied weinig gestructureerd: overal leer je het op een andere manier. Voor studenten Geneeskunde en Bewegingswetenschappen is het waardevol om op een goede, wetenschappelijk onderbouwde manier te leren hoe je inspanningstesten afneemt, wat de fysiologie achter de test is en wat je ermee kunt doen. Binnen de nieuwe learning communities kunnen we een goede link leggen tussen de wetenschap en de praktijk, een goede theoretische basis leggen bij studenten en iedereen volgens dezelfde richtlijnen opleiden.’ 

‘Met een betere opleiding kunnen we uiteindelijk patiënten beter behandelen, sporters beter helpen en stimuleren we een gezondere samenleving’, vervolgt Otter-Drost. ‘Studenten stromen beter door naar de arbeidsmarkt en zijn minder handelingsverlegen als het gaat over inspanningsfysiologie.’

Geplande start januari 2024
Vanuit het Comenius-programma heeft Otter-Drost twee jaar de tijd om het programma te ontwikkelen. Dit doet zij samen met prof. dr. Han Houdijk van Bewegingswetenschappen en partners vanuit Sportgeneeskunde en Revalidatiegeneeskunde.

Er komen twee learning communities. De eerste is een keuzeonderdeel voor bachelorstudenten Geneeskunde en Bewegingswetenschappen, de tweede is voor masterstudenten Bewegingswetenschappen. De eerste community is gepland om in januari 2024 te starten.

Bron: UMCG


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG / Lex Kloosterman
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Flinke subsidie voor beter inspanningsfysiologie-onderwijs
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 16 jun 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!