Jaarlijks worden ongeveer 1 miljoen Europeanen getroffen door een beroerte

In het pas opgerichte ICAI Stroke Lab gaan vijf promovendi zich onder begeleiding van een team van experts van het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit in samenwerking met Philips richten op het verbeteren van de uitkomst van patiënten met een beroerte met AI-technieken. ICAI is het landelijke Innovation Center for Artificial Intelligence.

Dr. Theo van Walsum, een van de initiatiefnemers van het lab: ‘We willen kunstmatige intelligentie inzetten om de patiënt met een beroerte te helpen vanaf het 112-moment tot en met de revalidatie. De care pathway na een beroerte kent veel keuzemomenten. We willen moderne AI ontwikkelen om zorgprofessionals en patiënten betere keuzes te laten maken.’

Gepersonaliseerde behandeling
De komende jaren gaan vijf promovendi in samenwerking met Philips werken om die keuzes te ondersteunen. ‘We gaan een omgeving creëren waarin we langs de hele tijdlijn van de patiëntendata verzamelen. Uit die data kunnen we met AI informatie halen. Bijvoorbeeld bij welke soort patiënten welke behandeling beter zal aanslaan. Of welke patiënten welke revalidatie nodig hebben. Dat kunnen we dan uiteindelijk inzetten voor een gepersonaliseerde behandeling om de uitkomsten van patiënten te verbeteren.’

Het streven om de uitkomst van patiënten met een beroerte te verbeteren kan ook de sociaaleconomische kosten die samenhangen met een beroerte verlagen.

Beroerte
Jaarlijks worden ongeveer 1 miljoen Europeanen getroffen door een beroerte. Het is een belangrijke doodsoorzaak in ontwikkelde landen en invalideert de helft van de patiënten. Meer dan 6 miljoen Europeanen leven met de gevolgen van een beroerte. Dat zorgt voor enorme kosten: circa 38 miljard euro per jaar in Europa. Bovendien komen beroertes steeds vaker voor bij jonge mensen, met naar schatting 1,5 miljoen beroertes per jaar in Europa in 2025.

Het Erasmus MC zal de klinische expertise leveren via de afdelingen Neurologie, Radiologie & Nucleaire Geneeskunde en Rehabilitatie en samenwerken met onderzoekers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg en de Biomedical Imaging Group Rotterdam met expertise in kunstmatige intelligentie en biostatistiek. Vanuit de Erasmus Universiteit is de Erasmus School of Health Policy & Management betrokken en vanuit Philips de afdeling IGT Innovations.

Lees ook het eerdere artikel ‘Twee labs voor kunstmatige intelligentie in het Erasmus MC’.

Bron: Erasmus MC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Van 112 tot revalidatie: nieuw lab gaat beroertezorg verbeteren met AI
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 27 sep 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!