Drie op de vier vrouwen gebruikt wel eens medicijnen tijdens de zwangerschap

Op de Lareb website staat nieuwe informatie over medicijndoseringen van amoxicilline en van sotalol tijdens de zwangerschap. Deze doseringen komen uit het onderzoek van het Radboudumc en Maastricht UMC+, in samenwerking met Moeders van Morgen Lareb.  

Drie op de vier vrouwen gebruikt wel eens medicijnen tijdens de zwangerschap. In het lichaam van een zwangere vrouw vinden allerlei veranderingen plaats. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op bijvoorbeeld de afbraak van medicijnen. Daarom is het bij sommige medicijnen nodig om tijdens de zwangerschap de dosering aan te passen.  Dit is meestal niet onderzocht omdat in klinische onderzoeken bijna nooit zwangere vrouwen worden opgenomen.  

MADAM onderzoek 
MADAM: “Model Aangepaste Doseringen voor Alle Moeders” is een onderzoek dat is opgezet om geschikte medicijndoseringen te vinden voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen. Het is een samenwerking van het Radboudumc, Maastricht UMC+ en Moeders van Morgen Lareb.  

Eerder dit jaar kwam het eerste aangepaste doseringsadvies over het antidepressivum sertraline online. Nu zijn ook de adviezen voor het antibioticum amoxicilline en voor de bètablokker sotalol beschikbaar. In de komende jaren zullen daar nog adviezen voor andere veelgebruikte geneesmiddelen bijkomen. Ook op de website van het Farmacotherapeutisch Kompas staan verwijzingen naar deze nieuwe doseeradviezen.  

Aangepast advies amoxicilline en sotalol 
Amoxicilline wordt tijdens de zwangerschap sneller uitgescheiden. Het is dus niet logisch dat zwangere vrouwen tot nu toe een lagere dosering kregen dan niet-zwangere vrouwen. Het aangepaste advies is om de dosering tijdens de zwangerschap gelijk te trekken met de dosering voor niet-zwangere mensen. 

Door de zwangere vrouw sotalol te geven kunnen hartritmestoornissen bij het ongeboren kind worden behandeld. Het aangepaste doseeradvies geeft duidelijke aanwijzingen hoe de dosering kan worden aangepast op de individuele situatie. 

Bron: Lareb