Al 25 jaar werkt het Radboudumc samen met andere landen zoals Tanzania, Suriname en Indonesië

Al 25 jaar werkt het Radboudumc samen met universiteiten in Indonesië. De afdeling Algemene Interne Geneeskunde doet dit op het gebied van tuberculose, HIV en andere infectieziekten, zoals dengue en chikungunya. Deze samenwerking leverde al meer dan 25 promovendi op aan het Radboudumc, het grootste deel afkomstig uit Indonesië. Op 18 september jl. promoveerden vier promovendi uit Indonesie in Nijmegen.

Al 25 jaar werkt het Radboudumc samen met andere landen zoals Tanzania, Suriname en Indonesië. Binnen deze samenwerking op het gebied van infectieziekten – speerpunt binnen het Radboudumc – vindt uitwisseling plaats tussen zorgverleners, docenten, (arts-)onderzoekers en studenten. Samenwerkend onderzoek omvat o.a. fundamenteel onderzoek naar mechanismen achter ontsteking en sterfte, klinische studies en geneesmiddelen trials, en public health onderzoek.

Turberculose
Indonesië telt wereldwijd na India de meeste tuberculosepatiënten, meer dan 900.000 per jaar. Onlangs kregen twee Indonesische promovendi hier in Nijmegen hun bul: de een voor onderzoek naar de combinatie van suikerziekte en tuberculose, de ander voor ‘public health tools’ om tuberculose beter te bestrijden in Indonesië.

Met Reinout van Crevel (hoogleraar Global Health and Infectious Diseases) en Bachti Alisjahbana van Universitas Padjadjaran, zelf de eerste promovendus binnen deze samenwerking, als promotor en copromotor. Naast de decaan uit Bandung was een groot aantal huidige en voormalige postdocs en promovendi binnen deze samenwerking aanwezig om dit te vieren.

Reinout van Crevel: “We zijn enorm trots op deze samenwerking. En 6 oktober vooral op beide kandidaten. Ooit maakten ze als arts-onderzoeker in onze studies voor het eerst zelf kennis met wetenschappelijk onderzoek, en nu hebben ze allebei een fantastisch proefschrift afgeleverd. Beiden gaan bovendien binnen onze groep door met grootschalig en heel relevant vervolgonderzoek naar een aantal nieuwe diagnostische methodes waarmee we tuberculosepatiënten veel eerder hopen op te sporen, en naar de implementatie van een revolutionaire nieuwe methode om antibioticaresistentie aan te tonen. We doen dat in heel West-Java, waar bijna vijftig miljoen mensen wonen.” 

Dengue
Ook dengue is een enorm probleem in Azië en Zuid Amerika. Voor hun proefschrift deden twee promovendi onderzoek naar waarom sommige mensen met dengue ernstige complicaties krijgen. Ook deze promovendi kregen hun bul in bijzijn van (emeritus) hoogleraren en de hoofden Infectieziekten van Jakarta, Bandung en Semarang.

Toekomstige leiders
Veel promovendi verrichten relevant en inspirerend werk in een internationale context, dat hen voorbereidt op hun verdere carrière. Dit werk versterkt ook de rol als nationaal referentiecentrum voor tuberculose, dengue en HIV en andere mycobacteriële infecties.

Internationale samenwerkingen
Als academisch medisch centrum richt het Radboudumc zich op de bevordering van samenwerking en het verstevigen van netwerken binnen Nederland en daarbuiten. Dit leidt tot een internationale verbindende werk- en leeromgeving op het gebied van zorg, onderwijs en onderzoek. Binnen deze samenwerking op het gebied van infectieziekten – speerpunt binnen het Radboudumc – vindt uitwisseling plaats tussen zorgverleners, docenten, onderzoekers en studenten uit Nijmegen en uit landen als Tanzania, Suriname en Indonesië.

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Radboudumc begeleidt Indonesische promovendi in strijd tegen tuberculose, dengue en HIV
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 08 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!