Vrijwel al het hiv-onderzoek tot nu toe is gedaan naar subtype B van het virus, de variant die het meest voorkomt in Europa, Noord-Amerika en Australië

Een oplossing voor de hiv-epidemie voor de mensen die er het hardst door geraakt worden: vrouwen ten zuiden van de Sahara. Dat is het doel van samenwerkende Nederlandse en Afrikaanse wetenschappers. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het AidsFonds kenden samen recent ruim 6 miljoen euro toe om hun plannen voor het SPIRAL-project te financieren.

Vrijwel al het hiv-onderzoek tot nu toe is gedaan naar subtype B van het virus, de variant die het meest voorkomt in Europa, Noord-Amerika en Australië. Terwijl dat deel van de wereld in allerlei opzichten niet het hardst geraakt wordt door de hiv-epidemie. Dat zijn namelijk de landen ten zuiden van de Sahara in Afrika, waar voornamelijk vrouwen geïnfecteerd zijn met andere subtypes dan type B.

Het SPIRAL-project richt zich daarom op een genezing voor iedereen met hiv, ook vrouwen en mannen met andere subtypes dan type B. Het project wordt geleid door biomedische wetenschappers Monique Nijhuis (UMC Utrecht) en Tokameh Mahmoudi (Erasmus MC), sociaal wetenschapper Sarah Stutterheim (Maastricht University) en internist-infectioloog Godelieve de Bree (Amsterdam UMC), in samenwerking met collega-wetenschappers in Nederland, Oeganda, Zuid-Afrika en Zambia. ‘In het verleden werden Afrikaanse wetenschappers vaak pas in een laat stadium betrokken bij onderzoek. Wij werken op elk niveau en vanaf het begin nauw samen', aldus de onderzoeksleider Monique Nijhuis.

Een belangrijke stap naar genezing is het in kaart brengen van het zogeheten hiv-reservoir. Dat zijn immuuncellen in het lichaam waarin het virus aanwezig blijft in een sluimerende toestand. Ook met hiv-remmers blijft dit reservoir aanwezig, waardoor mensen die leven met hiv veroordeeld zijn tot dure, levenslange therapie en continue monitoring. Genezing van hiv kan alleen door het reservoir te verwijderen. Maar over de grootte en de activiteit van het reservoir van andere subtypes dan type B is nog niet veel bekend. Ook over de verschillen in reservoir tussen mannen en vrouwen is nog weinig bekend. Die kennis opdoen is daarom een van de belangrijkste doelen van het nieuwe onderzoeksproject.

Daarnaast richt het project zich op sociale en economische uitdagingen die horen bij de ontwikkeling en toepassing van een hiv-genezing voor iedereen.

Het project genaamd SPIRAL loopt 6 jaar en wordt gefinancierd door het programma Kennis- en Informatieconvenant (KIC) ‘Hiv-genezing voor iedereen', een partnerschap tussen Aidsfonds en NWO.

Bron: UMC Utrecht


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuw onderzoek: hiv-genezing voor de groep het hardst geraakt wordt
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 16 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!