Hans Clevers verbonden aan het UMC Utrecht en het Hubrecht Laboratorium is genomineerd voor ‘Europees uitvinder van het jaar’ van wege zijn onderzoek naar stamcellen.

 

Vanuit een stamcel hebben Clevers en zijn team mini-organismen laten groeien. Deze zogeheten organoids hebben zelfs een lever, longen en darmen. Met deze mini-organismen kunnen onderzoekers en dokters veilig onderzoek doen naar de veiligheid van medicijnen op verschillende patiënten. Van iedere patiënt wordt een eigen stamcel gebruikt.

De orgnoids zijn een paar millimeter groot en groeien in een tijdsbestek van tien dagen. Door de ontdekking van deze organismen is ook een flinke stap gezet naar het laten groeien van andere menselijke organen zoals hersenen en nieren.
Daarnaast kunnen met de ontdekte techniek ook beter tumoren worden bestreden.

Hans Clevers is genomineerd in de categorie Research.

Bron: UMC Utrecht


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!