Iedere dag worden meer dan 100 mensen in Nederland getroffen door een beroerte.

Vanaf het moment dat een bloedvat in de hersenen verstopt raakt of scheurt, is het van groot belang dat de behandeling zo snel mogelijk van start gaat. LUMC-onderzoeker Yaël Nossent wil daarom een medicijn ontwikkelen dat zowel bij een herseninfarct als een hersenbloeding direct ingezet kan worden.

Halfzijdig verlamd, spraakproblemen of zelfs overlijden. Dat kunnen de gevolgen zijn van een beroerte. Hoe langer het duurt voordat de behandeling start, hoe ernstiger de gevolgen. Een behandeling kan je echter niet zomaar starten, omdat een beroerte wordt veroorzaakt door een herseninfarct of door een hersenbloeding. Dezelfde aandoening, maar twee verschillende oorzaken. Bij een herseninfarct raakt een bloedvat afgesloten door een bloedstolsel en zijn stolseloplossers (trombolytica) nodig. Maar bij een hersenbloeding is een bloedvat opengescheurd. Stolseloplossers zijn dan juist levensgevaarlijk: ze maken de bloeding en de hersenschade alleen maar erger.

Snelle en veilige oplossing

Mensen met een beroerte ondergaan nu eerst een CT-scan in het ziekenhuis. Pas als vaststaat dat de patiënt geen bloeding heeft, kunnen de artsen stolseloplossers toedienen. “Met ons onderzoek willen we deze ‘wachttijd’ overbodig maken, zodat we 1 tot 4 uur eerder kunnen starten met de behandeling”, vertelt Nossent. “Wij werken aan een medicijn dat het ambulancepersoneel direct kan toedienen: stolseloplossers verpakt in ‘slimme’ nano-deeltjes met een slot erop. Bij een herseninfarct komen stofjes vrij in het bloed die het slot openmaken. Bij een hersenbloeding ontbreken deze stofjes en blijft het slot dicht. Zo krijgen mensen na een beroerte een supersnelle, maar veilige behandeling.”

Nossent wil zo snel mogelijk met haar onderzoek starten, maar kan dat niet zonder financiële steun. Wilt u een bijdrage leveren? Dat kan. Lees meer over het onderzoek van Nossent en help mee.

Europese Dag van de Beroerte

Wereldwijd wordt er op dinsdag 9 mei stilgestaan bij beroertes tijdens de Europese Dag van de Beroerte. Met de juiste voorlichting is een beroerte namelijk vaak te voorkomen. Wilt u meer weten over beroertes? Kom dan op 9 mei naar de speciale informatiemarkt bij het restaurant op de tweede verdieping van het hoofdgebouw van het LUMC. Van 09.30 tot 16.00 uur staan hier experts klaar die u adviseren over een gezonde leefstijl. Laat gratis uw bloeddruk, cholesterol en glucose meten en leer alles over het herkennen en voorkomen van een beroerte.

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 24 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!