De nanotechnologie wordt ontwikkeld op een ‘chip’ zo groot als een vingernagel, waardoor het mogelijk wordt de oorzaak van een beroerte al in de ambulance vast te stellen

LUMC-onderzoekers Yaël Nossent, Paul Quax en Nyika Kruyt ontvingen samen met onderzoekers van andere instellingen een subsidie van meer dan 1,1 miljoen euro van de Nederlandse Hartstichting voor hun onderzoek omtrent beroertes.

Wat in 2017 begon als een crowdfundingsactie voor 50.000 euro is mede dankzij een grote particuliere donatie uitgegroeid tot CINTICS, een groot multicenter onderzoek naar een snellere diagnose voor patiënten met een beroerte. Naast onderzoekers van het LUMC zijn ook de Technische Universiteit Delft en Amsterdam UMC, locatie AMC betrokken. 

Een beroerte ontstaat door een hersenbloeding of herseninfarct; de symptomen zijn gelijk, maar de oorzaak en de behandeling zijn tegenovergesteld. Bij een herseninfarct geldt: ‘tijd is brein’, omdat twee miljoen hersencellen per minuut afsterven. Nu gaat nog veel tijd verloren bij het stellen van de juiste diagnose.

Sneller informatie over oorzaak beroertes
CINTICS zal met behulp van nanotechnologie nieuwe methodes ontwikkelen om ultrakleine deeltjes in bloed, circulating nanotraces, te detecteren die informatie geven over de oorzaak van de beroerte. Bovendien kunnen de nanotraces informatie geven over de exacte locatie en de ernst van de beroerte. De onderzoekers gaan de nieuwe nanotechnologie testen in bloedmonsters van patiënten en vergelijken de testresultaten met de informatie van CT-scans.

De nanotechnologie wordt ontwikkeld op een ‘chip’ zo groot als een vingernagel, waardoor het mogelijk wordt de oorzaak van een beroerte al in de ambulance vast te stellen. Dit levert belangrijke tijdwinst op, omdat patiënten in de ambulance direct kunnen worden behandeld en naar het juiste ziekenhuis kunnen worden vervoerd voor aanvullende behandeling.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ruim 1,1 miljoen euro subsidie voor snelle diagnose beroertes
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 12 feb 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!