Een team van farmacologen, neurologen en gynaecologen gaat de rol van vrouwelijke geslachtshormonen bij migraine onderzoeken.

 

Het onderzoek onder leiding van dr. Antoinette Maassen van den Brink, farmacoloog bij de afdeling Inwendige Geneeskunde van het Erasmus MC, is mogelijk dankzij een subsidie van € 500.000 van ZonMw. De studie wordt uitgevoerd samen met gynaecoloog prof. Joop Laven en gynaecologen en neurologen van het LUMC en het UMC Utrecht. Het toegekende bedrag is een subsidie uit het programma Gender en Gezondheid van ZonMw, dat gericht is op onderzoek naar genderverschillen in gezondheid.

Migraine

Migraine komt drie keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Wisselingen in geslachtshormonen lijken hier een belangrijke oorzaak van, zeker bij menstruatie-gerelateerde migraine, een aandoening die in Nederland elke maand circa driehonderdduizend vrouwen treft. Er is echter nog nooit een gedetailleerd onderzoek gedaan naar de balans tussen verschillende hormonen bij vrouwen met menstruatie-gerelateerde migraine. Door de subsidie wordt deze studie nu wel mogelijk.

De pil

Dr. Antoinette Maassen van den Brink (foto boven): "Omdat een link tussen wisselingen in vrouwelijke hormonen en migraine bij vrouwen logisch lijkt, wordt bij vrouwen met migraine in sommige gevallen de anticonceptiepil voorgeschreven. De werking hiervan is echter erg wisselend, soms wordt de migraine beter, maar soms ook erger. Deugdelijk onderzoek hiernaar ontbreekt tot op heden en zal nu ook uitgevoerd worden."

Overgang

Een ander innovatief aspect aan de studie is dat behalve vrouwen met een menstruatiecyclus in het huidige onderzoek ook vrouwen in de overgang onderzocht zullen worden.  Deze vrouwen hebben tijdens de overgang vaak aanzienlijk meer last van migraine.

Multidisciplinair 

Maassen van den Brink: ”Uniek aan ons project is dat we samenwerken met een multidisciplinair team, bestaande uit farmacologen, gynaecologen en neurologen. Alleen de combinatie van kennis uit al deze disciplines zal ons in staat stellen om de complexe pathofysiologie van migraine bij vrouwen te ontrafelen en deze vrouwen eindelijk een betere behandeling te kunnen bieden.”
Vervolgstudie

Het project van Maassen van den Brink is een vervolg op een eerdere studie. In de verdieping die nu plaatsvindt, worden op meer tijdstippen in de cyclus metingen verricht en ook meer hormonen in beschouwing genomen.

Bron: Erasmus MC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!