Neuroendocriene tumoren (NET) zijn een zeldzame vorm van kanker
Rijnstate en Erasmus MC verlengen hun succesvolle samenwerking op het gebied van neuroendocriene tumoren. Het Erasmus MC is internationaal leidend in nieuwe ontwikkelingen op het gebied van neuroendocriene tumoren. Door deze samenwerking kunnen patiënten uit de regio met deze zeldzame vorm van kanker voor het overgrote deel van hun behandeling bij Rijnstate terecht. Door virtuele samenwerking ontvangen ze dezelfde kwaliteit van zorg, dichter bij huis.
Neuroendocriene tumoren (NET) zijn een zeldzame vorm van kanker. Deze tumoren komen op verschillende manieren tot uiting waardoor de patiënt geen standaard zorgtraject kan doorlopen met betrekking tot diagnostiek of behandeling. De tumoren kunnen in elk orgaan of weefsel ontstaan, maar komen vooral voort uit de hormonale cellen van het maag-darmstelsel, de alvleesklier of de longen.
Korte lijntjes
Het merendeel van de behandeling kan plaatsvinden in Rijnstate. Alle patiënten met deze ziekte worden besproken in een virtueel multidisciplinair overleg met zorgprofessionals van zowel Rijnstate als het Erasmus MC. Voor patiënten die uitzaaiingen hebben geldt dat ze minimaal 1 keer op consult in het Erasmus MC komen. Ook als het om andere redenen nodig is daar gezien te worden, zijn de lijntjes tussen de ziekenhuizen kort. Gysele Bleumink, Internist-endocrinoloog bij Rijnstate: “Inmiddels werken we al twee jaar naar grote tevredenheid samen. Voor deze toch al kwetsbare patiënten is het ontzettend fijn dat ze niet steeds heel ver hoeven te reizen. En omdat we alle zorg hebben vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst, een Service Level Agreement (SLA), sluit de zorg van beide ziekenhuizen ook nauwgezet bij elkaar aan als ze wel naar Rotterdam moeten.”
Hans Hofland, internist-endocrinoloog bij Erasmus MC: “Dit initiatief wordt positief beoordeeld door de patiënten en op deze manier garanderen wij hoog-kwalitatieve zorg door betrokkenheid van een NET expertise team”.