De erkenning is bedoeld voor vrouwelijke artsen die zich sterk maken voor emancipatie binnen hun vakgebied

Afdelingshoofd Orthopedie en Sportgeneeskunde Denise Eygendaal (53) krijgt zaterdag 25 maart tijdens een symposium van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen de Corrie Hermann Prijs uitgereikt.

De erkenning is bedoeld voor vrouwelijke artsen die zich sterk maken voor emancipatie binnen hun vakgebied. Die emancipatie is binnen de orthopedische chirurgie nog geen gelopen race. Het aantal vrouwen blijft achter ten opzichte van andere vakgroepen die van oudsher minder vrouwen dan mannen aantrekken. In de algemene heelkunde bijvoorbeeld, is het aandeel vrouwen de afgelopen decennia wel flink toegenomen.

Eygendaal is blij met de onderscheiding. ‘Het Erasmus MC heeft verhoudingsgewijs het grootste aantal vrouwelijke orthopedisch chirurgen, maar in de rest van het land blijkt het relatief moeilijk voor jonge vrouwelijke collega’s om een vaste baan als orthopeed te krijgen’, vertelt Eygendaal, die zelf in 2016 de eerste vrouwelijke hoogleraar orthopedie werd. Ze is op dit moment het enige vrouwelijke afdelingshoofd Orthopedie.

Sterker
Die diversiteit is echter wel belangrijk. ‘Vrouwen hebben vaak andere competenties dan mannen. Als je meer diversiteit in je team hebt, wordt het spectrum aan competenties breder, en wordt je team dus sterker. Mannen en vrouwen vullen elkaar aan’, denkt Eygendaal.

Dat vrouwen minder snel kiezen voor het vak orthopedische chirurgie, heeft verschillende oorzaken. Beeldvorming is er één van. ‘Bij een orthopedisch chirurg denken mensen toch vaak aan een grote sterke meneer. Daarom vind ik het belangrijk dat wij bij scholen op bezoek gaan om te vertellen over ons mooie vak.’

Timmermansoog
Jonge meiden al vroeg enthousiast maken voor deze tak van geneeskunde, kan het verschil maken, meent Eygendaal. ‘We denken misschien dat meisjes intrinsiek minder geïnteresseerd zijn in boren, zagen en schroeven. Dat zijn de handvaardigheden die je – net als een timmermansoog trouwens – nodig hebt in de orthopedie. Maar meisjes die dat juist leuk vinden, zijn er wel degelijk. Daarom moeten we al vroeg beginnen met enthousiasmeren.’

Symposium
De VNVA kent de Corrie Hermann Prijs periodiek toe aan vrouwen die werken in de gezondheidszorg als arts of anderszins. Eygendaal krijgt de onderscheiding omdat ze fungeert als een groot en ambitieus voorbeeld voor vrouwelijke collegae. Hiermee draagt ze bij aan de doelstellingen van de VNVA: versterking van de positie van de vrouwelijke arts in de medische professie, en bestrijding van discriminatie op grond van geslacht.

Denise Eygendaal krijgt de erkenning zaterdag 25 maart tijdens het symposium ‘Voor(oor)delen van vrouwen in de Orthopedie’ in Utrecht. Ze spreekt de deelnemers daar uiteraard toe. Andere sprekers zijn Margot van der Grinten, orthopedisch chirurg alhier, Caty Asscher van het Netwerk Diversity Matters, en Marcel Levi, voorzitter van de NWO. Iedereen met warme belangstelling voor diversiteit in de geneeskunde is meer dan welkom.

Bron: Erasmus MC / Joyce de Bruijn