Belgische onderzoekers hebben een erfelijke vorm van diabetes gevonden, dat sterk lijkt op diabetes type 2

Onderzoekers uit België hebben een nieuwe erfelijke vorm van diabetes gevonden die sterk op diabetes type 2 lijkt. Dit type zorgt voor een verminderde productie van een bepaald hormoon, waardoor er een insulinetekort ontstaat.

Insulinetekort

Het nieuwe type diabetes wordt veroorzaakt door een verandering in een deel van het DNA. Specifiek gaat het om een mutatie van het gen RFX6. Dragers van het gemuteerde gen hebben een verminderde productie van het GIP-hormoon. Hierdoor ontstaat er een tekort aan insuline.

GIP wordt in het begin van de dunne darm gemaakt en stimuleert de alvleesklier om insuline aan te maken. Het hormoon GLP-1 werkt bijna hetzelfde, maar dit hormoon wordt aan het einde van de dunne darm geproduceerd. Een tekort aan het GIP-hormoon komt regelmatig voor bij mensen met diabetes type 2.

Erfelijk

Dragers van de onderzochte genmutatie hebben een grote kans op diabetes, boven de 50 jaar is dit zelfs 80%. Volgens de onderzoekers is dit nieuwe type diabetes een MODY-variant. Hierbij kan iemand de chronische ziekte met kenmerken van diabetes type 2, voor zijn 20e levensjaar krijgen. Het is erfelijk: ouders met dit type diabetes kunnen de aandoening doorgeven aan hun kinderen.

Wat betekent dit?

Te snel wordt diabetes type 2 afgedaan als een aandoening die je aan jezelf te wijten hebt. Diabetes type 2 is niet simpelweg een welvaartsziekte door een ‘verkeerde leefstijl’. Er zijn ook mensen met diabetes type 2, waarbij erfelijke factoren een rol spelen.
- Lees de uitleg over diabetes type 1 en 2.
- Bekijk de vooroordelen over diabetes.

Over dit onderzoek

Dit onderzoek is 12 oktober gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. Het onderzoek onder leiding van ULB-professor Miriam Cnop, is uitgevoerd in samenwerking met Universiteit van Exeter (Verenigd Koninkrijk), de Universiteit van Helsinki (Finland) en de Universiteit van Kyoto (Japan). Bekijk een filmpje (Franstalig/Engelse ondertiteling) over hun werk.

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!