Eén op de vijf mensen geeft aan moeite te hebben met in- en/of doorslapen, heeft last van vermoeidheid of wordt vaak vroeger wakker dan gewenst

Gelre slaapcentrum is geaccrediteerd door de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL). Deze landelijke organisatie heeft eind juni 2024 getoetst of de slaapzorg die het slaapcentrum in Gelre ziekenhuizen biedt, aan specifieke strenge kwaliteitsvereisten voor slaapgeneeskundige zorg voldoet. De accreditatie die nu officieel is toegekend, laat zien dat het Gelre slaapcentrum kwalitatief goede slaapgeneeskundige zorg biedt aan patiënten met slaapproblemen.

Wat zijn slaapproblemen?
Een hele nacht doorslapen klinkt heerlijk, maar is niet voor iedereen normaal. Snurken, met daardoor misschien ook een verstoorde slaap voor huisgenoten, vermoeidheid en niet uitgerust wakker worden, kunnen tekenen zijn van een onderliggend slaapprobleem. Dit komt veel voor. Eén op de vijf mensen geeft aan moeite te hebben met in- en/of doorslapen, heeft last van vermoeidheid of wordt vaak vroeger wakker dan gewenst. Er zijn verschillende soort slaapproblemen zoals slaapapneu, slapeloosheid, overmatige slaperigheid, slaapritmestoornissen en vreemde bewegingen tijdens de slaap.

Welke zorg biedt Gelre Slaapcentrum?
De verschillende zorgverleners van Gelre Slaapcentrum hebben een specifieke opleiding gedaan in de slaapgeneeskunde en zijn daarvoor Europees gecertificeerd. In Gelre Slaapcentrum werken arts-somnologen vanuit de disciplines Neurologie, Longgeneeskunde, Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), Kaakchirurgie en Psychologie nauw samen om de beste slaapzorg te bieden. Dit doen zij niet alleen, maar in samenwerking met de slaaplaboranten van onderzoeksafdeling Biometrie. Deze somnotechnologen voeren de slaaponderzoeken uit om te beoordelen wat de mogelijke oorzaak is van het slaapprobleem dat iemand ervaart. Bijvoorbeeld het monitoren van de slaap met meetapparatuur. Dit moet soms in het ziekenhuis maar kan vaak ook gewoon thuis. De uitkomsten uit deze onderzoeken bespreken de verschillende artsen in een gezamenlijk overleg. Zo stellen zij met elkaar de oorzaak van het slaapprobleem en de best mogelijke behandelopties vast, die vervolgens worden besproken met de patiënt.

Wat betekent deze accreditatie voor Gelre?
“Het ontvangen van deze accreditatie benadrukt dat ons team van secretaresses, laboranten, slaapapneu consulenten en artsen, topzorg levert aan mensen met slaapproblemen in de regio Apeldoorn en Zutphen en daarbuiten. Deze erkenning betekent niet dat we klaar zijn met ons verder ontwikkelen in de slaapzorg, maar bevestigt dat we al heel goed samenwerken om de beste zorg aan mensen te bieden vanuit ons slaapcentrum. En daar zijn we trots op!”, vertelt Paul Bienfait medisch hoofd van en als neuroloog-somnoloog betrokken bij Gelre Slaapcentrum.

Meer informatie? Kijk op www.gelreziekenhuizen.nl/patient/afdelingen/slaapcentrum/

Bron: Gelre Ziekenhuizen