Het geneesmiddelgebruik op ATC3-niveau (therapeutische groepen) geeft een beeld van de aandoeningen waarvoor kinderen met geneesmiddelen worden behandeld

In de leeftijdscategorie tot en met 2 jaar en in die van 3 tot en met 12 jaar tellen de penicilline-antibiotica de meeste gebruikers. In de groep van 13 tot en met 17 jaar komt de anticonceptiepil die eer toe. In de eerstgenoemde leeftijdscategorieën zijn het vooral lokaalwerkende geneesmiddelen die de meeste gebruikers hebben. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Eerder dit jaar publiceerde de SFK over veel gebruikte geneesmiddelen door kinderen tot 10 jaar op het niveau van werkzame stoffen (ATC5). Het geneesmiddelgebruik op ATC3-niveau (therapeutische groepen) geeft een beeld van de aandoeningen waarvoor kinderen met geneesmiddelen worden behandeld. Omdat bovendien de aard van de geneesmiddelen met de leeftijd varieert, heeft de SFK de jongeren tot 18 jaar arbitrair ingedeeld in drie leeftijds-categorieën: tot en met 2 jaar, van 3 tot en met 12 jaar en van 13 tot en met 17 jaar. In de tabel op deze pagina staan per leeftijdsgroep de vijf* geneesmiddelgroepen met de meeste gebruikers. Het gaat daarbij alleen om middelen in het basispakket.

Jongsten
Aan 31% van de 0- tot en met 2-jarigen hebben apotheken in 2018 minimaal één keer een antibioticum van het penicillinetype verstrekt. Deze antibiotica worden vooral bij luchtweginfecties toegepast. Het vermelde percentage wordt berekend over de gehele leeftijdscategorie. De percentages voor de afzonderlijke leeftijdsjaren kunnen daarvan afwijken. Neutrale zalven en crèmes die aan 18% van de jongste kinderen zijn verstrekt, worden bij klachten als een droge huid gebruikt, maar ook ter afwisseling van corticosteroïden die op de huid worden toegepast. Deze corticosteroïden – onder meer tegen eczeem – zijn in 2018 aan 16% van de 0- tot en met 2-jarigen verstrekt. Luchtwegverwijders, toegepast via , en huidmiddelen met antibiotica (lokaal werkend) volgen op plaats 4 en 5. Op plaats 6 (niet in de tabel op deze pagina) staat de groep middelen die bij spruw worden gebruikt, door 10% in deze leeftijdsgroep.

3 tot en met 12 jaar
Ook in deze leeftijdscategorie zijn het vooral lokaal toegepaste middelen die  veel gebruikers hebben  Ten opzichte van de allerjongsten treedt in deze leeftijdsgroep met 9% gebruikers de groep antihistaminica meer op de voorgrond. Deze middelen worden bij allergie, waaronder hooikoorts, toegepast.

13 tot en met 17 jaar
De penicilline-antibiotica hadden in 2018 in deze leeftijdsgroep te weinig gebruikers voor een vermelding in de top 5. De anticonceptiepil voert die top 5 aan en is verstrekt aan 14% van deze groep jongeren. Geneesmiddelen ter ontzwelling van de neus (verstrekt aan 9%) en middelen bij ADHD (aan 6%) komen bij deze leeftijdsgroep wel in de bovenste regionen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Datum: 21 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!