De druk op de zorg neemt toe door het grote aantal patiënten dat vanwege COVID-19 moet worden opgenomen

De toename van het  aantal meldingen van mensen met een positieve corona testuitslag in de laatste twee weken werd afgelopen week gevolgd door een stijging in het aantal ziekenhuis- en IC intensive care  opnames. Het aantal nieuwe patiënten dat met COVID-19 in de afgelopen week in het ziekenhuis is opgenomen is in vergelijking met de week daarvoor met 20% gestegen. Ook op de intensive care afdelingen is er een flinke toename (+ 24%),  van het aantal nieuwe COVID-19 patiënten gemeld, in vergelijking met een week eerder. Ook bij verpleeghuizen en woonzorgcentra is een aanzienlijke toename van 61%  in het aantal locaties met besmettingen te zien.

In de week van 9 tot en met 15 december zijn er 58.412 nieuwe personen met een positieve testuitslag voor coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 gemeld. Dit is een stijging van ruim 15.000 meldingen (36%) vergeleken met de week daarvoor toen 43.103 meldingen werden gerapporteerd. Het aantal positieve COVID-19 meldingen van vandaag en gisteren is een onderrapportage doordat het registratiesysteem van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  sinds zondag overbelast is. Hierdoor worden positieve meldingen langzamer gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Het percentage mensen met een positieve testuitslag is gestegen naar 12,0%. In de week ervoor was dat 11,6%. Het reproductiegetal is gestegen en ligt boven de 1.

Ziekenhuis- en IC intensive care  opnames
De druk op de zorg neemt toe door het grote aantal patiënten dat vanwege COVID-19 moet worden opgenomen. In de week van 9 tot en met 15 december zijn 1.480 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Dat zijn 251 opnames meer dan in de week daarvoor toen 1.229 mensen werden opgenomen (+20%). In de afgelopen week zijn er 24% meer mensen op de intensive care afdeling.

Reproductiegetal en aantal besmettelijke personen
Het reproductiegetal R is gestegen en was op 27 november 1,24 (ondergrens 1,21 – 1,27 bovengrens) gebaseerd op het aantal meldingen van mensen met een positieve uitslag. De week daarvoor was het reproductiegetal 1. Een reproductiegetal boven de 1 geeft aan dat het virus zich meer verspreidt, maar de waarde is ook afhankelijk van veranderingen in testbeleid en testbereidheid. Als meer mensen zich mogen of willen laten testen, kan het reproductiegetal tijdelijk hoger zijn. Daarom berekent het RIVM ook de reproductiegetallen op basis van ziekenhuis- en IC-opnames, die niet door testbereidheid of verandering in testbeleid worden beïnvloed. Deze reproductiegetallen zijn wat minder precies en minder tijdig, maar geven wel een goed beeld van de virusverspreiding. Ook de reproductiegetallen gebaseerd op ziekenhuisopnames en op IC-opnames liggen boven de 1.

Op 27 november waren er ruim 90.000 coronavirus SARS-CoV-2 besmettelijke personen in Nederland. (ondergrens 64.000 en bovengrens 117.000). 

Bijna 470.000 mensen getest
Van 7 tot en met 13 december werden in de GGD-teststraten bijna 470.000 testen afgenomen. Dat zijn 130.000 testen meer dan de week ervoor toen de GGD’en bijna 340.000 mensen op het coronavirus hebben getest. Van 439.514 testen is de testuitslag bekend. Van deze groep testten 52.813 (12,0%) personen positief.

De capaciteit in de teststraten is op dit moment voldoende. De tijd tussen het maken van een afspraak en het ontvangen van de uitslag  van een test in de GGD teststraten is de afgelopen week iets opgelopen. Iemand die telefonisch via 0800-1202 of online een afspraak heeft gemaakt heeft in de meeste gevallen de uitslag van de coronatest binnen 41 uur , dat was vorige week 34 uur.

Leeftijdsverdeling
In alle leeftijdsgroepen is het aantal meldingen van mensen met een positieve testuitslag per 100.000 inwoners gestegen. Het aantal meldingen per 100.000 mensen is het hoogst in de leeftijdsgroepen 13-17 jaar en 18-24 jaar

Verpleeghuizen en woonzorgcentra
Het aantal verpleeghuislocaties en woonzorgcentra met tenminste 1 vastgestelde coronabesmetting is de afgelopen week gestegen, van 97 in de week van 2 tot en met 8 december, naar 156 in de afgelopen week. Een verpleeghuis of woonzorgcentrum wordt meegeteld als ‘nieuwe locatie’ wanneer er tenminste 28 dagen vóór de positieve test geen nieuwe patiënten zijn gemeld.

Houd je aan de maatregelen
Het blijft belangrijk om je altijd te laten testen bij klachten die kunnen passen bij COVID-19. Ook als je denkt dat het een gewone verkoudheid is. Om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen en de basisregels houdt. Houd minimaal 1,5 meter afstand. Blijf zo veel mogelijk thuis en heb met zo min mogelijk mensen contact. Werk thuis. Blijf thuis als je klachten hebt en laat je testen. Was vaak je handen, zeker als je weer ergens binnenkomt.

Open data
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  publiceert elke dag rond 15.15 uur open data die voor iedereen toegankelijk is

Kijk hier voor meer informatie


 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/ziekenhuis-en-IC-opnames-COVID-19-fors-gestegen
Originele titel: Ziekenhuis- en IC opnames COVID-19 fors gestegen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-12-15


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com