Verkeerd gebruik van een vagina vernauwingsstaaf kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen

De zogenaamde “Vaginal tightening stick”, is een product dat verkocht wordt onder verschillende namen via buitenlandse webshops. De stick zou een vernauwende en reinigende werking op de vaginawand hebben. Het is een staaf met onder andere Chinese kruiden maar de precieze samenstelling is onbekend.

Volgens de gebruiksaanwijzing mag de staaf 30 seconden tot maximaal één minuut vaginaal ingebracht worden, gedurende een periode van drie tot vijf dagen.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving een ernstige melding na verkeerd gebruik van “Vagina tightening stick”. Er werden ernstige uitwendige en inwendige vaginale chemische brandwonden gemeld, nadat de staaf vier tot vijf uur vaginaal was ingebracht. De staaf was afgebrokkeld en deels opgelost. De vrouw moest in het ziekenhuis behandeld worden.

Vrouwen worden onvoldoende gewaarschuwd voor de mogelijke gezondheidsrisico’s. Op diverse buitenlandse websites zijn al waarschuwingen voor dit soort producten geplaatst. Dit heeft ertoe geleid dat het product van sommige websites is verwijderd. Het product is echter nog steeds te koop.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ( NVWA) en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de hoogte gebracht.

Reactie van de behandelend gynaecoloog
Als u klachten heeft van de vagina of u wilt weten of u in aanmerking komt voor een eventuele behandeling, zoek dan de hulp van een arts. De effecten van de vernauwingsstaaf zijn onvoldoende onderzocht. Wanneer zulke goede resultaten beloofd worden op websites van verkopers, zijn deze meestal letterlijk te mooi om waar te zijn. Ga liever het gesprek aan met uw arts, dan een product aan te schaffen in het buitenland, waarvan geen kwaliteitscontrole mogelijk is, geen bewijs voor de effectiviteit bestaat, noch de gevaren bekend zijn.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Ernstige brandwonden na Vagina vernauwingsstaaf
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 20 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!