Bijwerkingencentrum Lareb ontving zeven meldingen hiervan

Het EMA heeft besloten myelitis transversa (ontsteking van het ruggenmerg) op te nemen als bijwerking in de bijsluiters van het AstraZeneca (Vaxzevria) en het Janssen vaccin. Bijwerkingencentrum Lareb ontving zeven meldingen hiervan.

Myelitis transversa is zeldzaam
Door ontsteking van de zenuwbanen in het ruggenmerg ontstaan klachten die passen bij een dwarslaesie. De aandoening komt bij ongeveer 1 op de 100.000 personen per jaar voor. Het ontstaat als gevolg van een auto-immuunreactie en kan onder andere ontstaan bij infecties (inclusief COVID-19 infectie) en na vaccinaties.

Meldingen bij Lareb
Tot en met 9 januari ontving Bijwerkingencentrum Lareb zeven meldingen van myelitis transversa. Daarvan waren er vijf bij AstraZeneca op 2,8 miljoen vaccinaties en twee bij Janssen op 850.000 vaccinaties. Eerder dit jaar berichtte Lareb het CBG al over de eerste vier meldingen na het AstraZeneca vaccin.

Besluit EMA
Het EMA besloot een waarschuwing voor deze bijwerking op te nemen in de bijsluiters naar aanleiding van meldingen wereldwijd en wetenschappelijke onderzoek. In eerder onderzoek met dit vaccin trad ontsteking van het ruggenmerg op bij drie personen waarvan één mogelijk door het vaccin kwam.

Alert op klachten
Het is belangrijks dat de diagnose op tijd wordt gesteld en de behandeling snel kan starten. Mensen die gevaccineerd zijn met een van deze twee vaccins moeten daarom direct contact opnemen met hun arts als zij de volgende klachten hebben:

  • Acute zwakte in de benen
  • Gevoelsstoornissen
  • Verstoring van de blaas of de darmen

Lees hier meer over myelitis transversa na coronavaccinatie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Ontsteking van het ruggenmerg zeldzame bijwerking AstraZeneca en Janssen vaccins
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!