Tot eind oktober ontving Lareb 9379 meldingen van hevige bloedingen tijdens de menstruatie

Het EMA heeft geadviseerd om hevige bloedingen tijdens de menstruatie op te nemen als mogelijke bijwerking in de bijsluiters van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech (Comirnaty) en Moderna (Spikevax). Bijwerkingencentrum Lareb ontving hierover tot nu toe 9379 meldingen en gaf vorig jaar al aan dat dit mogelijk een bijwerking is.

Meldingen menstruatiestoornissen
Van de 9379 meldingen die Lareb tot eind oktober ontving van hevige bloedingen tijdens de menstruatie gingen er 7376 over het Pfizer/BioNTech vaccin, 1115 over het Moderna vaccin en 888 over de andere coronavaccins. Het Pfizer/BioNTech vaccin is ook het meest gebruikte coronavaccin in Nederland. Lareb ontving in totaal ruim 27.000 meldingen van diverse menstruatieklachten na de coronavaccinatie. Naast hevige bloedingen betreft dit ook vaak het uitblijven van de menstruatie.

Onderzoek
In het vragenlijstonderzoek van Lareb gaf 3,2% van de gevaccineerde vrouwen in de vruchtbare leeftijd aan menstruatiestoornissen te hebben ervaren na coronavaccinatie. In de leeftijdsgroep 26-35 jaar was dit 7,3%. Lareb doet ook nog een onderzoek naar het aantal vrouwen dat de huisarts heeft bezocht in 2021 met diverse menstruatieklachten en bloedingen na de overgang voor en na coronavaccinatie.

Geen risico op onvruchtbaarheid of nadelige gevolgen tijdens zwangerschap
Er zijn geen aanwijzingen dat coronavaccins een negatieve invloed op de vruchtbaarheid hebben. Ook hebben ze geen nadelige gevolgen voor de zwangerschap en het kind. Dit was al bekend uit internationaal onderzoek. Ook in een onderzoek van Moeders van Morgen onder ruim 10.000 Nederlandse zwangere vrouwen zijn er geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op miskramen, vroeggeboortes, of andere nadelige uitkomsten op de zwangerschap of het kind. Kijk op onze website voor meer informatie over de coronavaccinatie bij een kinderwens of tijdens de zwangerschap.

Lees hier het bericht van het EMA (in het Engels) over hevige menstruatiebloedingen na coronavaccinatie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Hevige menstruatiebloeding in bijsluiter Pfizer en Moderna coronavaccin
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 28 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!