Uit voorzorg adviseert het EMA om HIV remmers met dolutegravir (Tivicay®,Triumeq®), niet voor te schrijven aan vrouwen die zwanger kunnen worden.

De EMA adviseert uit voorzorg om HIV remmers met dolutegravir (Tivicay®,Triumeq®), niet voor te schrijven aan vrouwen die zwanger kunnen worden. Gebruikt de vrouw toch een geneesmiddel met dolutegravir, dan moet anticonceptie gebruikt worden. Vrouwen die het middel gebruiken en zwanger zijn of willen worden, wordt geadviseerd niet zonder overleg te stoppen, maar contact op te nemen met hun arts.

Onderzoek
Aanleiding voor het advies zijn de voorlopige resultaten van een onderzoek in Botswana. In dit onderzoek kregen vier van de 426 vrouwen die zwanger werden, terwijl ze deze HIV remmer gebruikten, een kind met een neuraalbuisdefect (0.9%). Bij de vrouwen die een andere HIV remmer gebruikten was dit 0.1%. Een neuraalbuisdefect (bijvoorbeeld een open rug) is een aangeboren afwijking die kan ontstaan in de zwangerschap als ruggenmerg en hersenen niet goed worden aangelegd.

Voorlopige resultaten
De voorlopige resultaten van het onderzoek moeten nog verder worden geëvalueerd door de Europese Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC). Ook de FDA in Amerika komt met vergelijkbare adviezen naar aanleiding van deze voorlopige onderzoeksresultaten. Volgend jaar worden de definitieve resultaten van het onderzoek verwacht.

Lees hier het bericht van de EMA.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek suggereert mogelijk verhoogd risico op neuraalbuisdefect bij gebruik dolutegravir
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!