Lareb heeft het CBG geïnformeerd over deze mogelijke nieuwe bijwerking

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot 15 juni 2021 vier meldingen van myelitis transversa (ontsteking van het ruggenmerg) na zo’n twee miljoen vaccinaties met het AstraZeneca coronavaccin (Vaxzevria). Het betreft drie vrouwen en één man, tussen 32 en 66 jaar. De klachten traden op binnen 6 tot 20 dagen na de eerste vaccinatie.

Myelitis transversa is zeldzaam
Door ontsteking van de zenuwbanen in het ruggenmerg ontstaan klachten die passen bij een dwarslaesie, zoals acute zwakte in de benen, gevoelsstoornissen en verstoring van de blaas of de darmen. De aandoening komt bij ongeveer 1 op de 100.000 personen per jaar voor. Het ontstaat als gevolg van een auto-immuunreactie en is beschreven bij verschillende aandoeningen, waaronder infecties (inclusief COVID-19 infectie) en vaccinaties.

Meldingen bij Lareb
Vanaf de start van vaccinatie met het AstraZeneca vaccin, heeft Lareb vier meldingen van myelitis transversa ontvangen. Lareb heeft het CBG geïnformeerd over deze mogelijke nieuwe bijwerking.
Dat deze meldingen worden gezien ná vaccinatie wil nog niet zeggen dat ontsteking van het ruggenmerg ook een bijwerking is van het vaccin. Wel houdt het beoordelingscomité van EMA, waar CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) namens Nederland in zit, alle meldingen van myelitis transversa na Vaxzevria goed in de gaten. In een eerder onderzoek met dit vaccin trad ontsteking van het ruggenmerg op bij drie personen, waarvan één mogelijk gerelateerd kon worden aan het vaccin. Bij de andere twee was er sprake van andere oorzaken.

Lees hier meer over ontsteking van het ruggenmerg na AstraZeneca vaccin.

Lees hier de analyse van de meldingen (dit is in het Engels).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ontsteking van het ruggenmerg na vaccinatie met AstraZeneca vaccin
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 jul 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!