Het langere tijd uitstellen van mondzorg kan leiden tot gezondheidsschade en verlies van kwaliteit van leven 

Teveel mensen mijden de tandarts of de mondhygiëniste, met alle mogelijke schadelijke gevolgen in de toekomst van dien. Het is daarom tijd dat er nationaal in kaart wordt gebracht hoeveel mensen geen mondzorg krijgen en wat daarvan de oorzaak is.

Dat concludeert Patiëntenfederatie Nederland naar aanleiding van een onderzoek onder het eigen panel naar gebruik van mondzorg. Bijna een op de tien mensen die meededen heeft in de afgelopen twee jaar geen mondzorg gehad. Ze durfden niet naar de tandarts, waren bang voor corona of konden het geld niet missen, zo geven ze aan in het onderzoek.

De Patiëntenfederatie denkt dat het werkelijke aantal mensen dat niet naar de tandarts, mondhygiëniste of andere mondzorgverlener gaat hoger ligt. Mensen die de tandarts mijden doen vermoedelijk niet zo snel mee aan een onderzoek naar gebruik van de tandarts. De groep die hier dus wel meedeed is dan het topje van de ijsberg.

Het langere tijd uitstellen van mondzorg kan leiden tot gezondheidsschade en verlies van kwaliteit van leven door problemen met het gebit. Ook kan uitstel in de toekomst leiden tot mogelijk zwaardere behandelingen en dus hogere kosten. Het gevaar van de vicieuze cirkel ligt dan ook op de loer, constateert de Patiëntenfederatie.

Directeur Dianda Veldman: “Geen mondzorg zoeken is niet goed. Dat zijn ongewenste ontwikkelingen, waarvoor oplossingen nodig zijn. Maar om te komen tot die oplossingen is eerst een vervolgonderzoek nodig. Vragen als ‘hoe groot is de groep precies, om welke groepen gaat het, wat zijn de belangrijkste belemmeringen voor deze groepen’, moeten eerst beantwoord worden voordat er effectieve maatregelen kunnen worden genomen.”

De Patiëntenfederatie kijkt naar een onderzoek dat eerder werd aangekondigd door de overheid. Die gaat het gebruik van mondzorg in kaart brengen. Volgens de federatie is dat echter niet voldoende.

Veldman: “De overheid moet de aangekondigde monitoring uitbreiden. Hier heeft VWS wat ons betreft echt het voortouw. Breng de (ervaren) kosten van mondzorg voor mensen in kaart en achterhaal wat voor redenen er nog meer zijn om de mondzorg te mijden. Bekijk de kosten voor de mondzorg in samenhang met andere kosten- die mensen ook maken, zoals eigen risico, eigen bijdragen en aanvullende verzekeringen. En doe er iets aan als je dan weet wat de redenen zijn waarom mensen niet naar de tandarts gaan.”

Patiëntenmonitor Mondzorg feb 2022
Rapport meldactie mondzorg feb 2022


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Patiëntenfederatie Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgen om mijden mondzorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!