Inmiddels zijn 818 mensen positief getest op monkeypox, dus de toename van het aantal besmettingen is ook in Nederland zichtbaar

Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 16.000 gevallen van monkeypox (apenpokken) vastgesteld die verspreid zijn over 75 landen. Zowel het aantal gevallen als het aantal landen met ziektegevallen blijven stijgen. Daarom heeft de WHOWorld Health Organization monkeypox uitgeroepen tot een gezondheidsrisico van internationaal belang. In Nederland werd op 20 mei de eerste besmetting vastgesteld. Inmiddels zijn 818 mensen positief getest op monkeypox, dus de toename van het aantal besmettingen is ook in Nederland zichtbaar.

Op zaterdag 23 juli heeft de directeur-generaal van de WHOWorld Health Organization besloten om monkeypox (apenpokken) aan te merken als een public health emergency of international concern (PHEICPublic Health Emergency of International Concern). Er is sprake van een toenemend aantal besmettingen en het aantal landen met monkeypox stijgt. Ook West-Afrika, waar monkeypox al voorkwam, heeft nu meer gevallen.

Beleid in Nederland
Voor Nederland heeft dit geen consequenties voor het bestrijdingsbeleid. Vanaf 25 juli krijgen hoogrisicogroepen vaccinatie aangeboden (pre-expositie). Vaccinatie is één van de middelen om de uitbraak van monkeypox te bestrijden door overdracht van het virus te beperken. Daarnaast blijft het belangrijk om alert te zijn op klachten die passen bij monkeypox. Als er een vermoeden is van besmetting bij jezelf of bij een ander, heb dan geen intiem contact of seks meer en maak direct een testafspraak bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst of de huisarts. Ook als je gevaccineerd bent. 

Aantal besmettingen 
Het aantal mensen dat sinds de uitbraak in Nederland besmet is geraakt met monkeypox bedraagt 818, waarvan 6 vrouwen. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. Echter de meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij MSMmannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen). En van deze groep hebben mannen die frequent seks hebben en meerdere partners het grootste risico op besmetting. De verwachting is dat de ziekte zich nog verder zal verspreiden.

Kijk op de pagina Monkeypox (apenpokken) voor

  • het aantal vastgestelde besmettingen met monkeypox per eerste ziektedag
  • het aantal besmettingen met monkeypox per regio

Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Aantal monkeypox besmettingen blijft stijgen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 25 juli 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!