24 april jl tijdens International Noise Awareness Day ondernamen wereldwijd tal van landen actie om het publiek hiervan bewust te maken

De World Health Organisation (WHO) schat in dat wereldwijd 1,1 miljard jonge mensen tussen de 12 en 35 jaar risico lopen op lawaaislechthorendheid in de recreatieve sfeer. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat 7,8% van de kinderen (9-11 jaar) een permanent gehoorverlies heeft en dat 1 op de 3 jongeren (12-19 jaar) risico loopt op gehoorschade door het gebruik van persoonlijke muziekspelers.  24 april jl tijdens International Noise Awareness Day ondernamen wereldwijd tal van landen actie om het publiek hiervan bewust te maken. Welke gevaren schuilen er in te veel en te hard geluid? En hoe kun je goed inzetten op de preventie van gehoorschade door hard geluid?

VeiligheidNL en RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  publiceerden, op International Noise Awareness Day, het Wat werkt dossier preventie van gehoorschade voor gemeenten en GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst -en. Hierin staat welke aanpak succesvol is om mensen te stimuleren hun gehoor zo lang mogelijk gezond te houden. Het dossier helpt ook om hier concreet mee aan de slag te gaan.

Wat werkt?
Het gebruik van oordoppen met een muziekfilter is effectief om (tijdelijke) gehoorschade te voorkomen bij blootstelling aan harde muziek op festivals en bij concerten. Inzetten op programma’s via het onderwijs en tijdens het uitgaan over hoe gehoorschade ontstaat en hoe je het kunt voorkomen, werkt waarschijnlijk ook.

Aan de slag in de gemeente
Het is een taak van gemeenten om aandacht te hebben voor de preventie van gehoorschade en om informatie te geven over gezondheidsrisico’s. Het Wat werkt dossier preventie van gehoorschade helpt bij het uitvoeren van deze taak.

Wilt u weten hoe u inwoners en publiek in gemeenten bewust maakt van de gevaren van te hard geluid en hoe u kunt inzetten op preventie van gehoorschade door lawaai? In het nieuwe Wat werkt dossier van VeiligheidNL en RIVM staat stapsgewijs hoe gemeenten met preventie van gehoorschade aan de slag kunnen gaan. Volgens een integrale aanpak en met een combinatie van activiteiten, want dat vergroot de kans op een positief resultaat. Het Wat werkt dossier staat, net als diverse andere Wat werkt dossiers gericht op gezondheidsbevordering en preventie, op Loketgezondleven.nl.

Meer informatie
Wat werkt dossier preventie van gehoorschade


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Weten wat werkt: preventie van gehoorschade
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!