Gezondheidsrisico’s als buitentemperatuur langdurig > 25 °C

Wanneer de buitentemperatuur langdurig > 25 °C is, brengt dit gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen. Deze mensen moeten extra alert zijn op dehydratie en oververhitting. Naast leeftijd en comorbiditeit kunnen ook geneesmiddelen extra risico geven bij dehydratie en oververhitting. Gebruik het document Hitte voor aanvullende informatie en adviezen hierover. Ook de Thuisarts.nl adviezen over medicatiegebruik bij (dreigende) dehydratie zijn in verschillende teksten aangescherpt.

Dehydratie 
Dehydratie kan leiden tot ondervulling en elektrolytstoornissen. Naarmate er sterkere aanwijzingen zijn voor ernstige dehydratie (sufheid, verwardheid, neiging tot flauwvallen) dient de patiënt eerder gezien te worden; dit geldt zeker voor risicogroepen, zoals jonge kinderen en ouderen. 

Extra risico door geneesmiddelen  
Geneesmiddelen kunnen op verschillende manieren extra gezondheidsrisico geven bij dehydratie en oververhitting door:  

  • beïnvloeding van de temperatuurregulatie  
  • verstoring van de elektrolytenbalans of nierfunctie of  
  • anticholinerge werking of beïnvloeding van de dopamine- of serotoninespiegels  

Dit kan reden zijn om bepaalde medicatie tijdelijk te staken of de dosering ervan aan te passen.  

Gebruik het document Hitte: advies per NHG-Richtlijn  
Meer informatie en adviezen over dehydratie en de aanpassing van medicatie bij hitte vindt u in het document “Hitte”. Hierin staan adviezen uit verschillende NHG-Richtlijnen gebundeld. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NHG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NHG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Medicatiegebruik en dreigende dehydratie bij hitte
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 12 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!