Bijna 60% van de mensen met hoge zorgkosten en een laag inkomen heeft een gemeentelijke zorgverzekering

Veel gemeenten in Nederland bieden een gemeentepolis aan. De gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen en mensen met een chronische ziekte of beperking. De gemeentepolis bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering en gemeenten betalen mee aan de premie. Toch zijn er tussen gemeenten verschillen in hoe de gemeentepolis eruit ziet, wie er in aanmerking komen en hoeveel geld de gemeente bijdraagt. Elk jaar publiceert Ieder(in) voor lokale belangenbehartigers actuele informatie over de gemeentelijke zorgverzekering. Van deze informatie is een update beschikbaar.

Uiteenlopende deelname per gemeente
Bijna 60% van de mensen met hoge zorgkosten en een laag inkomen heeft een gemeentelijke zorgverzekering. Voor mensen met een beperking kan deze verzekering aantrekkelijk zijn omdat de dekking vaak uitgebreider is. Nog niet alle gemeenten bieden deze verzekering aan. De cijfers in de update zijn gebaseerd op onderzoek onder 272 gemeenten. Steeds meer mensen kennen de gemeentepolis en maken gebruik van het passende aanbod, waarbij de financiële bijdrage van de gemeente ook toeneemt. Per gemeente loopt het percentage van mensen met een polis erg uiteen.

Kans voor belangenbehartigers
Gemeenten met een gemeentelijke zorgverzekering besluiten elk jaar welke voorwaarden gelden voor het komende jaar. De voorwaarden en kwaliteit van de verzekering verschillen per gemeente. Nog niet alle gemeenten bieden deze verzekering aan. Voor iedereen die lokaal opkomt voor de belangen van mensen met een beperking of chronisch ziekte ligt hier dus een kans. Het informatieblad biedt goede informatie om in uw gemeente in gesprek te gaan over de gemeentepolis.

Gemeenten verantwoordelijk voor gerichte inkomensondersteuning
Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor goede inkomensondersteuning voor mensen met een beperking of chronische ziekte. De gemeenten krijgen daarvoor een flink budget van het Rijk. Veel gemeenten zetten dit geld in door een gemeentepolis aan te bieden, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kunnen gemeenten via de WMO een tegemoetkoming voor meerkosten geven en blijft maatwerk vanuit de bijstand altijd een optie. Juist door de gevolgen van de COVID 19 voor mensen met een hoog gezondheidsrisico verdient dit onderwerp dit jaar extra aandacht.

Informatieblad Gemeentelijke zorgverzekering


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: In gesprek over de gemeentepolis
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 jul 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!