Codeïne is een geneesmiddel voor kriebelhoest, pijn en diarree

Codeïne kan als bijwerking hevige buikpijn geven. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hier 56 meldingen van. Deze bijwerking staat niet in alle bijsluiters duidelijk omschreven.

Codeïne is een geneesmiddel voor kriebelhoest, pijn en diarree. Mogelijke bijwerkingen van codeïne zijn onder meer verstopping van de darmen, krampen van de galwegen of ontsteking van de alvleesklier. Deze bijwerkingen kunnen buikpijn geven. Krampen van de galwegen kan koliekpijn opwekken. Dit voelt als aanvallen van hevige pijn of krampen in de bovenbuik.

In 50 van de 56 meldingen van buikpijn ging het om koliekpijn of pijn in de bovenbuik of maagstreek. Omdat de galwegen vlakbij de maag liggen, kunnen krampen van de galwegen op maagkrampen lijken. Vaak begonnen de klachten al snel na gebruik van codeïne. Meestal ging de pijn binnen enkele uren weer over.

Lees hier het hele artikel in De Doktersassistent.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hevige buikpijn bij codeïne
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!